«Η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών παραμένει αδύναμη», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Peterson Institute.

Ads

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως δεν αναμένεται κάποια επίσημη απόφαση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ για την ελάφρυνση του χρέους είπε πως «εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, τότε έχουμε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους».

Πάντως σε αντίθεση με το ΔΝΤ δήλωσε πως ο στόχος για πρωτογενές πλέονασμα 3,5% μπορεί να επιτευχθεί, ενώ υπογράμμισε πως το πλαίσιο των συζητήσεων ορίζεται από τη συμφωνία του Ιουλίου. Ωστόσο η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στέλνοντας μήνυμα προς τους ευρωπαίους δανειστές, επανέλαβε την Πέμπτη πως η συμφωνία είναι μη ρεαλιστική και απαιτείται αλλαγή.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ άσκησε κριτική και στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, λέγοντας πως η χαλάρωση στήριξε μόνο βραχυπρόθεσμα την οικονομία, ωστόσο οι περιορισμοί της είναι πλέον εμφανείς. 

Ads