Ως αποτέλεσμα της κόπωσης από την εκλογική μάχη στη χώρα του χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup και απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ads

Εμμένοντας στο νόημα των δηλώσεων του, ο Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται  σήμερα, Δευτέρα στην ολλανδική De Volkskrant είπε: «Φαίνεται σαν να διέπραξα κάποιου είδους έγκλημα πολέμου […] «Δεν είμαι ο τύπος του ανθρώπου που στην πρώτη κριτική που θα δεχθεί πέφτει και ζητεί ταπεινά συγγνώμη. Γιατί να ζητήσω συγγνώμη, για κάτι που δεν είπα, για κάτι που δεν εννοούσα; Σε ό,τι αφορά το ζήτημα ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών δεν είναι απεριόριστη ούτε χωρίς όρους, στέκομαι 100% σε αυτά που δήλωσα», πρόσθεσε.

Ο Ντάισελμπλουμ σημειώνει επίσης ότι «η κούραση μπορεί να έπαιξε κάποιον ρόλο» στις λέξεις που χρησιμοποίησε, αλλά ότι τελικώς αυτά ήταν «ο δικός μου τρόπος για να εκφράσω το γεγονός ότι η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία».

Εκτίμησε τέλος ότι η οργή που προκάλεσαν τα σχόλιά του είναι, στην πραγματικότητα, «οργή για τα οκτώ χρόνια κατά τα οποία ακολουθούνται πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης».

Ads