Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε την Τετάρτη πως δεν πρόκειται να στηρίξει μια νέα κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι, ηγέτη του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, που αναδείχθηκε πρώτο στις ισπανικές εκλογές χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό για σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας.

Ads

Η συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές ήταν ένα από τα λίγα πιθανά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία, καθώς τόσο οι Podemos όσο και οι Ciudadanos, δηλαδή το τρίτο και το τέταρτο κόμμα, έχουν απορρίψει συνεργασία με το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι. Οι Ciudadanos είχαν αναφερθεί μόνο στο ενδεχόμενο μιας τρικομματικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και των Σοσιαλιστών.

«Λέμε “όχι” στον Ραχόι και στις πολιτικές του», ανέφερε ο Πέδρο Σάντσεθ μετά τη συνάντησή που είχε με τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, στο πλαίσιο των επαφών του τελευταίου για αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου. «Οι Σοσιαλιστές θα εργαστούν για μια νέα κυβέρνηση, κυβέρνηση αλλαγής, με προοδευτικές ιδέες και δυνατότητα για διάλογο», πρόσθεσε.