Την ψήφιση μιας τροπολογίας που θα έδενε τα χέρια της στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το Brexit απέφυγε η Τερέζα Μέι, μετά από έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις και επαφές της τελευταίας στιγμής με τους φιλοευρωπαίους «αντάρτες» Συντηρητικούς βουλευτές.

Ads

Η ανησυχία της κυβέρνησης Μέι εστιαζόταν σε τροπολογία που όριζε ότι σε περίπτωση απόρριψης από τη Βουλή των Κοινοτήτων της τελικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, τότε θα πρέπει να είναι οι βουλευτές που θα έχουν τον τελικό λόγο για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία τροπολογία που θα επέτρεπε στο κοινοβούλιο να υπαγορεύσει την προσέγγιση της κυβέρνησης στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δένοντας τα χέρια στην πρωθυπουργό και καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη μίας καλής συμφωνίας για το Ηνωμένο Βασίλειο», ήταν η θέση της Τερέζα Μέι.
Η τροπολογία τελικά απορρίφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με 319 ψήφους κατά έναντι 303 υπέρ.

Η τροπολογία είχε υποβληθεί από τον Συντηρητικό βουλευτή Ντόμινικ Γκριβ, ο οποίος την τελευταία στιγμή ανακοίνωσε ότι θα συντασσόταν τελικά στην ψηφοφορία με την κυβέρνηση.

Ads

Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις με την οποία στην ουσία αποδεχόταν πως τα σχέδια της κυβέρνησης σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας του Brexit θα μπορούν, εφόσον το κρίνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, να τεθούν προς τροποποίηση από τους βουλευτές.

Η δήλωση έγινε αποδεκτή από αρκετούς αντάρτες Συντηρητικούς βουλευτές ως επαρκής συμβιβασμός. Ο ίδιος ο κ. Γκριβ έκανε λόγο για «προφανή αναγνώριση» της κυριαρχίας του κοινοβουλίου.

Έξι Συντηρητικοί βουλευτές, παρόλα αυτά, υπερψήφισαν την τροπολογία αντιτιθέμενοι στην κυβέρνηση, αν και η ανταρσία τους δε στάθηκε αρκετή για να υποστεί ήττα η Τερέζα Μέι, καθώς από την άλλη πλευρά τέσσερις Εργατικοί βουλευτές της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με την κυβέρνηση.

Η επίμαχη τροπολογία έχει ήδη υπερψηφιστεί δύο φορές από τη Βουλή των Λόρδων και για το λόγο αυτό υποβλήθηκε ξανά σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η νομοθετική διαδικασία προβλέπει ότι παρά την απόρριψή της από τους βουλευτές η τροπολογία θα επανέλθει στη Βουλή των Λόρδων, εντός ημερών ή και ωρών, όπου όμως δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί και για τρίτη φορά πλέον.