Ισχυρός σεισμός 5,9 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία, μόλις δύο ώρες μετά τη δόνηση 5,4 Ρίχτερ που χτύπησε την ίδια περιοχή. Σημειώνεται πως οι αρχικές μετρήσεις του βραδινού σεισμού έκαναν λόγο για δόνηση μεγέθους 6,3 ρίχτερ. 

Ads

Η τελευταία δόνηση ήταν επιφανειακή και έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της γειτονικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης. Το ιταλικό ινστιτούτο εκτιμά πως το εστιακό βάθος ήταν μόλις εννέα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Το επίκεντρο του νέου μεγάλου σεισμού εντοπίζεται περίπου 63 χιλιόμετρα ανατολικά της Περούτζια και νότια του λιμανιού της Ανκόνας, δηλαδή κοντά στην περιοχή Μάρκε, που είχε υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον φονικό σεισμό 6,2 Ρίχτερ του Αυγούστου, με 298 νεκρούς. Ευτυχώς μετά τον πρώτο σεισμό που σημειώθηκε στις 19 και 11 λεπτά, τοπική ώρα, όλος ο κόσμος είχε βγει στον δρόμο, κάτι που μπορεί να συνέβαλε στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις έσπειραν τον πανικό στις περιοχές της Κεντρικής Ιταλίας ξυπνώντας μνήμες  του φονικού σεισμού της 24ης Αυγούστου. Εξάλλου, ο σεισμολόγος του ιταλικού Εθνικού Κέντρου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (Ingv) Αλεσάντρο Αμάτο εκτίμησε ότι η σημερινή σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με αυτόν τον σεισμό, αναφέροντας σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι η δόνηση εντοπίζεται στην ήδη ενεργή ζώνη και πιθανώς πρόκειται για ενεργοποίηση νέου ρήγματος.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή νεκρούς από το νέο σεισμό, παρά μόνο για υλικές ζημιές. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την κυκλοφορία καταγράφονται σε περιοχές της περιφέρειας Μάρκε.  Η δεύτερη σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της χώρας, από το Μιλάνο μέχρι και την Νάπολη. Πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κυρίως στην σεισμοπαθή περιοχή. 

Νωρίτερα, ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στον πανικό που επικράτησε από τον πρώτο σεισμό των 5,4 ρίχτερ, έκαναν λόγο για νεκρούς, ωστόσο η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας διέψευσε αυτές τις αναφορές αποδίδοντάς τες στη σύγχυση που προκλήθηκε. Η πολιτική προστασία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ορισμένες «μεμονωμένες» καταρρεύσεις κτιρίων. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν δύο τραυματίες στο χωριό Βίσο της περιφέρειας Μάρκε, που ήταν και το επίκεντρο του σεισμού. Το χωριό Βίσο βρίσκεται 66 χλμ. νότια – νοτιοανατολικά της πόλης Περούτζια και 130 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

Ads

Κάποιες καταρρεύσεις σημειώθηκαν σε εκκλησία κοντά στην πόλη Νόρτσια, της περιφέρειας Μάρκε, ενώ πρόκειται να διακοπεί η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Σαλάρια, η οποία από την Ρώμη οδηγεί προς τις πληγείσες περιοχές. Την Πέμπτη τα σχολεία στις πόλεις της Περούτζια, Τέρνι και Σπολέτο, πρόκειται, με απόφαση του δημάρχου, να παραμείνουν κλειστά. Επιπλέον, έχουν σημειωθεί σειρά μετασεισμικών δονήσεων. Περιορισμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν στο υπουργείο εξωτερικών της Ρώμης, το οποίο και εκκενώθηκε για περαιτέρω ελέγχους. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι έλεγχοι της Πολιτικής Προστασίας θα συνεχισθούν όλη νύχτα, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές, κοντά στα χωριά Βίσο και Kαστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα.