Ο πυρήνας των τζιχαντιστών που είχε τη βάση του στις Βρυξέλλες είχε σχεδιάσει νέο πλήγμα στη Γαλλία αλλά αποφάσισε εσπευσμένα να πραγματοποιήσει επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Ads

Αυτό ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα που είχαν δει το Σάββατο το φως της δημοσιότητας παρουσιάζοντας αυτό το σενάριο. «Η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαιώνει ότι προκύπτει από πολλά στοιχεία της έρευνας πως αρχικός στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν να πλήξει ξανά τη Γαλλία. Ωστόσο η οργάνωση αιφνιδιάστηκε από την ταχεία εξέλιξη της έρευνας και τελικά αποφάσισε βιαστικά να πραγματοποιήσει επίθεση πιο κοντά, να χτυπήσει τις Βρυξέλλες» δήλωσε Βέλγος εισαγγελέας.

Το γεγονός που φαίνεται να υπήρξε καταλύτης για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ήταν η σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, λίγες μέρες μόλις πριν την 22α Μαρτίου.

Την Παρασκευή, η βελγική δικαιοσύνη συνέλαβε στο δήμο ‘Αντερλεχτ των Βρυξελλών τον Βελγο-μαροκινό Μοχάμεντ Αμπρινί, 31 ετών, παιδικό φίλο των αδελφών Αμπντεσλάμ, ο οποίος καταζητείτο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Όπως ο ίδιος ομολόγησε είναι ο άντρας με το καπέλο που συνοδεύει τους καμικάζι του αεροδρομίου Ζαβεντέμ λίγο πριν τις φονικές εκρήξεις.

Ads

Ο Αμπρινί, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τις επιθέσεις στο Παρίσι, πλέον κατηγορείται και από τη βελγική δικαιοσύνη σε σχέση με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, για «συμμετοχή στη δράση τρομοκρατικής οργάνωσης, τρομοκρατικές δολοφονίες και απόπειρες τρομοκρατικών δολοφονιών».