Τουλάχιστον 30 πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, πνίγηκαν την Τετάρτη, αφού έπεσαν στη θάλασσα από υπερφορτωμένο σκάφος στα ανοιχτά της Λιβύης. 

Ads

Η ανακοίνωση έγινε από την ιταλική ακτοφυλακή. Τα θύματα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν καθώς τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν πέσει στο νερό. 

«Σήμερα έχουμε μια κρίσιμη κατάσταση. Περίπου 200 άνθρωποι έπεσαν στο νερό και προς το παρόν έχουμε 20 πτώματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Στο σημείο, όπου έγινε και το ναυάγιο, βρίσκονται επιπλέον πάνω από 15 σκάφη με 1.700 επιβαίνοντες. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης. 

Ads

Οι μετανάστες βρίσκονταν σ’ ένα ξύλινο πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν 500 έως 700 άνθρωποι σε απόσταση περίπου 20 ναυτικών μιλίων στα ανοικτά της Ζουάρα, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.

Ο Κρις Κατραμπόνε, συνιδρυτής της ανθρωπιστικής οργάνωσης διάσωσης MOAS, ανέφερε στο Twitter πως πολλά πτώματα έχουν ανασυρθεί στο σκάφος της οργάνωσης και πως νήπια βρίσκονται μεταξύ των νεκρών στη θάλασσα.

«Δεν είναι σκηνή από ταινία φρίκης, είναι μια πραγματική τραγωδία που εξελίσσεται σήμερα στις πύλες της Ευρώπης», ανέφερε, αναρτώντας φωτογραφίες που δείχνουν δεκάδες μετανάστες μέσα στο νερό.

Με τη βοήθεια της ιταλικής ακτοφυλακής και πολλών εμπορικών σκαφών, οι διασώστες προσπαθούν να περισυλλέξουν όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούν, ενώ ένα ελικόπτερο και ένα στρατιωτικό αεροπλάνο έριξαν στη θάλασσα σωστικές λέμβους.