Με συντονισμένες επιχειρήσεις οι αστυνομικές δυνάμεις σκότωσαν τους αδελφούς Σερίφ και και Σαΐντ Κουατσί στην περιοχή Dammartin κοντά στο διεθνή αερολιμένα «Charles De Gaulle» του Παρισιού, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη δολοφονική επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και από το πρωί της Παρασκευής κρατούσαν υπό ομηρία ένα άτομο σε τυπογραφείο. Ταυτόχρονα, νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας έπεφτε και ο Αμεντί Κουλιμπαλί, που κρατούσε ομήρους σε παντοπωλείο στην περιοχή της Vincennes. Οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης είναι συγκεχυμένες ως προς τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, με τα γαλλικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως ο όμηρος που κρατούσαν τα δύο αδέλφια είναι σώος. Στην περίπτωση της ομηρίας στη Vincennes, γαλλικά μέσα αναφέρουν πως σκοτώθηκαν τέσσερις όμηροι, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής εισβολής. 

Ads

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσαν πηγές της γαλλικής αστυνομίας, οι δύο υποθέσεις ομηρίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, καθώς ο Κουλιμπαλί, τα δύο αδέλφια Κουατσί, αλλά και μια γυναίκα, η Χαγιάτ Μπουμεντιέν ανήκουν στην ίδια τζιχαντιστική οργάνωση. Νωρίτερα, οι Αρχές είχαν ανακοινώσει πως ο Κουλιμπαλί μαζί με την Μπουμεντιέν ήταν οι δράστες της δολοφονίας της δημοτικής αστυνομικού στη Vincennes την Πέμπτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην υπόθεση ομηρίας στο τυπογραφείο κοντά στο αεροδρόμιο «Charles De Gaulle» τα αδέλφια Κουατσί βγήκαν εκτός κτιρίου ανοίγοντας πυρ κατά των αστυνομικών. Πληροφορίες που μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο όμηρος που κρατούσαν είναι σώος. Αντίθετα, στο εβραϊκό παντοπωλείο της Vincennes, η σύγκρουση έγινε μέσα στο κτίριο. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς, με πυροβολισμούς και εκρήξεις να σημειώνονται στο σημείο κατά τη διάρκεια της εφόδου (Δείτε το βίντεο). Σημειώνεται πως ο Κουλιμπαλί είχε προειδοποιήσει πως σε περίπτωση εφόδου, θα σκότωνε ομήρους.

Δείτε το βίντεο από την έφοδο των αστυνομικών στο παντοπωλείο της Vincennes

Διαβάστε ακόμη:

Κόκκινος συναγερμός στην Ευρώπη

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά την πολεμική ατμόσφαιρα στη Γαλλία με τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συγκαλούνται στην Κυριακή σε έκτακτη Σύνοδο με αντικείμενο την τρομοκρατία.

Ads

Tη Σύνοδο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την συγκάλεσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, μετά το μακελειό στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.

Μετά τη λήξη της συνόδου ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, ενώ στη συνέχεια οι υπουργοί θα συμμετάσχουν σε σιωπηλή πορεία, παρουσία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς και πολλών πολιτικών αρχηγών. «Είμαστε όλοι ενωμένοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις» τόνισε ο έλληνας επίτροπος την Πέμπτη το βράδυ στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter. Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής με θέμα την τρομοκρατία θα διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.