Θύματα και μεγάλες καταστροφές προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας που εκδηλώνεται στην Νότια Ευρώπη τα τελευταία 24ωρα. Οι άνεμοι αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 160 χιλιομέτρων.

Ads

Στην Ισπανία οι νεκροί είναι τουλάχιστον πέντε. Ένας άνδρας καταπλακώθηκε από κατολίσθηση σε δασικό μονοπάτι στην περιοχή των Αστουριών ενώ ένας άλλος χτυπήθηκε θανάσιμα από τοίχο οικήματος που κατέρρευσε μέσα σε πάρκο. 

Στη Μαδρίτη μία γυναίκα από τη Νότια Κορέα έχασε τη ζωή της όταν χτυπήθηκε από συντρίμμια κτιρίου, ενώ Ολλανδός σέρφερ πνίγηκε στη νοτιοδυτική Ισπανία κι ένας άνδρας αγνοείται στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών.

Οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. 

Ads

Στην Πορτογαλία δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Οπόρτο. Πιο σκληρά πλήττονται τα βόρεια της χώρας.

Το κύμα κακοκαιρίας προέρχεται από τη Γαλλία. Για τα παράλια έχει εκδοθεί αυστηρή προειδοποίηση ενώ διατάχθηκε να κλείσουν δεκαέξι μικρά λιμάνια στην περιοχή του Αλγκάβρε.

Οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν κλείσει για λόγους ασφαλείας. Στο μεγαλύτερο μήκος τους, οι γραμμές έχουν καταποντιστεί κάτω από τόνους λάσπης μετά την υπερχείλιση του ποταμού Μοντέγκο. Πρωτοφανείς πλημμύρες πλήττουν την Κορσική.

Στην κεντρική και νότια Γαλλία, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων εντάσεως έως και 120 χιλιομέτρων, α σε τουλάχιστον 140 χιλιάδες κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν προβλήματα και στις μετακινήσεις. Κορμοί δέντρων που ξεριζώνονται από τους ανέμους εμποδίζουν την κυκλοφορία των τρένων. Ένας άνδρας ο οποίος έπεσε στα νερά της Μεσογείου από ένα ιστιοφόρο αγνοείται.

Στην Ιταλία, στην βορειοανατολική περιφέρεια του Φρίουλι ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από πνιγμό, όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από τα νερά ποταμού που υπερχείλισε.

Στην Τοσκάνη, ένας οδηγός μοτοσικλέτας ανασύρθηκε νεκρός από δύτες μέσα από υπόγεια διάβαση, η οποία είχε πλημμυρίσει. Στην ευρύτερη περιοχή της Γένοβας πάνω από εκατό άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω των ασταμάτητων βροχοπτώσεων, ενώ πάνω από διακόσιοι πενήντα παραμένουν αποκλεισμένοι.

Η κακοκαιρία, τις τελευταίες ώρες μετακινείται προς την κεντρική και την Κάτω Ιταλία, στις Περιφέρειες που βρέχονται από την Τυρρηνική θάλασσα.

Συναγερμός, όμως, έχει σημάνει ξανά στη Βενετία, καθώς αύριο προβλέπεται νέο φαινόμενο της παλίρροιας, με την στάθμη των υδάτων που μπορεί να αγγίξει το ενάμιση μέτρο.