Μια ακόμη τραγωδία σημειώθηκε ανοιχτά της Λιβύης όταν ένα ελαφρύ πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν  53 αφρικανοί μετανάστες, που επιχειρούσαν να φτάσουν στις ιταλικές ακτές αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ανατράπηκε με αποτέλεσμα να πνιγούν τουλάχιστον 31 άνθρωποι. Οι υπόλοιποι 22 διασώθηκαν από ένα εμπορικό φορτηγό πλοίο το οποίο περνούσε από το σημείο και μεταφέρθηκαν στο νησί Λαμπεντούζα της νότιας Ιταλίας.

Ads

 
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και εννέα γυναίκες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι 22 επιζώντας προέρχονται από τη Νιγηρία, τη Γκάμπια, το Μπενίν και τη Σενεγάλη και βρίσκονταν στη θάλασσα επί τρεις ημέρες, πριν ανατραπεί το σκάφος. Το δυστύχημα όπως αναφέρεται σημειώθηκε αργά χτες Σάββατο ή τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
 
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές των κρατών της νότιας Ευρώπης κάθε χρόνο μέσω της Μεσογείου, συχνά με πλοία που δεν είναι καν αξιόπλοα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή και το Σάββατο οι ιταλικές αρχές διέσωσαν ακόμη 450 άτομα που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις ακτές.
 
Χιλιάδες μετανάστες την τελευταία δεκαετία έχουν φτάσει στη Λαμπεντούζα, ένα ιταλικό νησί κοντά στις ακτές της βόρειας Αφρικής, που μαζί με τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας αποτελούν τα κυριότερα σημεία εισόδου μεταναστών και προσφύγων που επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει πως το πρωί της Κυριακής μια άλλη ομάδα 92 μεταναστών διασώθηκε από τις ιταλικές αρχές κοντά στη Σικελία, ενώ το Σάββατο στη Μάλτα 112 μετανάστες διασώθηκαν με ελικόπτερο όταν το σκάφος τους ανατράπηκε. Μεταξύ αυτών ήταν 20 γυναίκες και τέσσερα παιδιά, τα οποία ήταν σε άσχημη κατάσταση από την εξάντληση και την αφυδάτωση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού της Μάλτας.