Τα ανθρώπινα ναυάγια στην Μεσόγειο δεν έχουν τέλος. Μία νέα τραγωδία είναι σε εξέλιξη στα ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα στην Ιταλία, όπου πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 700 πρόσφυγες ανετράπη. Μέχρι αυτή την στιγμή η ιταλική Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν διασώσει 50 μετανάστες, ψάχνοντας γαι επιζώντες κυριολεκτικά ανάμεσα στα πτώματα που επιπλέουν στα παγωμένα νερά, 130 μίλια ανοιχτά από την Λαμπεντούζα.

Ads

Οι ιταλικές αρχές έχουν οργανώσει μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς. Ενδεικτική της τραγωδίας είναι η δήλωση του εκπροσώπου της ιταλικής Ακτοφυλακής, ο οποίος είπε ότι μέσα στις επόμενες ώρες η επιχείρηση είναι πιθανό να μετατραπεί από επιχείρηση διάσωσης σε επιχείρηση ανάσυρσης των σορών. Η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εξέφρασε τον φόβο ότι αν επιβεβαιωθούν οι αριθμοί θα βρεθούμε μπροστά στη χειρότερη εκατόμβη που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=VJfRHDIz4jw]

Η Giusi Nicolini, δήμαρχος της Λαμπεντούζα σχολιάζοντας το νέο ναυάγιο είπε: «Στην Ευρώπη – φρούριο πόσους ακόμη νεκρούς πρέπει να θρηνήσουμε μέχρι να διαπιστώσουμε πως μαζί με αυτούς πεθαίνει και ο πολιτισμός μας;».Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών απηύθυνε και ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. «Είναι άνδρες και γυναίκες σαν εμάς, αδέλφια που πεινάνε, κατατρεγμένα, τραυματισμένα, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αναζητούσαν την ευτυχία», τόνισε ο ποντίφικας

Ads

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία, προγραμματισμένη ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαΐου, για να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη την εξέλιξη της κατάστασης.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=Mz3I_RlCA3I]

Το δυστύχημα συνέβη τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες, το οποίο είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη, εξέπεμψε σήμα κινδύνου το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή. Οι ιταλικές αρχές ζήτησαν από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς το σημείο όπου έπλεε το αλιευτικό. Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του μόλις είδαν να τους πλησιάζει το πλοίο που θα τους διέσωζε.

Το περιστατικό έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την βύθιση σκάφους με 400 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν στη διάρκεια ναυαγίου. Μόλις 150 άτομα διασώθηκαν σε εκείνο το ναυάγιο.