Νέα καθυστέρηση αναμένεται να σημειωθεί στην διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) σκοπεύει να μεταθέσει το έκτακτο συνέδριό του, στο οποίο θα αποφασιστεί η συμμετοχή ή όχι σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ads

Το SPD «χρειάζεται λίγο ακόμη χρόνο, προκειμένου να αποφασίσει», έγραψε πριν από λίγο ο αρχηγός του, Μάρτιν Σουλτς, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Το έκτακτο συνέδριο σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου στην Βόννη, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 14 του ίδιου μήνα. Το κόμμα επιθυμεί μεγαλύτερη άνεση χρόνου προκειμένου να διαβουλευθεί με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), διότι, όπως έγραψε ο Μ. Σουλτς, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θέλουν να ξεκινήσουν τις διερευνητικές συνομιλίες μόνο μετά την δική τους κομματική εκδήλωση στις 4-6 Ιανουαρίου στην ‘Ανω Βαυαρία.

Διαβάστε επίσης
Αναζητώντας λύση στα ερείπια του Μερκελισμού

Ads

Αύριο πάντως θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση προετοιμασίας των συνομιλιών, σε επίπεδο αρχηγών των τριών κομμάτων και επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων στο Βερολίνο, ενώ η έναρξη των διαπραγματεύσεων σε διευρυμένο κύκλο δεν αναμένεται πριν από τις 7 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, ο σχηματισμός κυβέρνησης, αν όλα εξελιχθούν με βάση το χρονοδιάγραμμα, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τον Μάρτιο.