Οι τουρκικές αρχές προφυλάκισαν τον ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας, «Die Welt», Ντενίζ Γκιουτζέλ, ο οποίος κατηγορείται για «διασπορά προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης και για υποκίνηση σε βία και μίσος».

Ads

Αρχικά ο Γιουτζέλ, που έχει διπλή υπηκοότητα, γερμανική και τουρκική, ετέθη υπό κράτηση τη 14η Φεβρουαρίου, αφού έκανε ρεπορτάζ για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αριστεριστές χάκερ υπέκλεψαν από τον προσωπικό λογαριασμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας γεννώνται υποψίες για παράνομες δοσοληψίες.

Τη Δευτέρα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε ο Γιουτζέλ να προφυλακιστεί ενόψει της δίκης του. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο η διάρκεια της προφυλάκισης μπορεί να κρατήσει έως και πέντε χρόνια. Είναι ο πρώτος Γερμανός δημοσιογράφος που προφυλακίζεται στο πλαίσιο των εκτεταμένων διωγμών έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών.

Τα υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που δημοσιοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο, ρίχνουν φως στις πολιτικές πιέσεις που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στα ΜΜΕ και τις στρατηγικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Την Τετάρτη, 166 Γερμανοί βουλευτές δημοσίευσαν μια ανοικτή επιστολή με την οποία ζήτησαν την «τάχιστη» απελευθέρωση του Γιουτζέλ.

Ads

Η υπόθεση Γκιουτζέλ έχει πάντως προκαλέσει σωρεία πολιτικών αντιδράσεων στη Γερμανία. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ  χαρακτήρισε την προφυλάκιση του δημοσιογράφου «πικρή και απογοητευτική», ενώ υπογράμμισε ότι το μέτρο αυτό είναι «δυσανάλογα σκληρό» απέναντι στον Ντενίζ Γκιουτζέλ, ο οποίος μάλιστα προσήλθε αυτοβούλως στις ανακριτικές αρχές προκειμένου να διευκολύνει τον σκοπό των ερευνών. «Η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από την τουρκική δικαιοσύνη στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης Γκιουτζέλ να έχει κατά νου τη μεγάλη σημασία της ελευθερίας του τύπου σε μια δημοκρατική κοινωνία», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να σέβεται την αρχή του κράτους δικαίου καθώς επίσης ζήτησε να αντιμετωπιστεί ο Ντενίζ Γιουτζέλ με σεβασμό από τις τουρκικές αρχές. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκανε λόγο για «δύσκολους καιρούς για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις». Η υπόθεση Γκιουτζέλ «φωτίζει με εκτυφλωτικό τρόπο τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο οι δύο χώρες εφαρμόζουν την αρχή του κράτους δικαίου αλλά και την αξία που διαθέτουν η ελευθερία του τύπου και της έκφρασης», ανέφερε ο γερμανός υπ. Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα ο γερμανός υπ. Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τόνισε ότι «η κριτική δημοσιογραφία είναι ένα θεμελιώδες συστατικό της δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων», κατηγορώντας ευθέως την τουρκική κυβέρνηση ότι διώκει τους δημοσιογράφους εκείνους που της είναι δυσάρεστοι. Τόνισε δε ότι κάτω υπό αυτές τις συνθήκες η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι σχεδόν αδύνατη.

Στο μεταξύ έντονες είναι και οι αντιδράσεις δημοσιογραφικών ενώσεων. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάνουν έκκληση για την άμεση αποφυλάκιση του Ντενίζε Γκιουτζέλ και άλλων φυλακισμένων δημοσιογράφων, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες που εκκρεμούν σε βάρους τους ως παράλογες. Παράλληλα σε πολλές μεγάλες πόλεις στη Γερμανία, όπως στο Βερολίνο, στη Φραγκφούρτη, στο Αμβούργο και στη Κολωνία, θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις με αίτημα την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου.