Νέα έκτακτα οικονομικά μέτρα, τα οποία ζητήθηκαν από τις Βρυξέλλες, εγκρίνει σήμερα η ιταλική κυβέρνηση. Το συνολικό ύψος των μέτρων αγγίζει τα 3, 4 δισ ευρώ, όπως προβλέπει η Κομισιόν. 

Ads

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η κυβέρνηση αναμένει να εξασφαλίσει 1 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη λύση χρόνιων φορολογικών διαφορών. Ακόμη 800 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα προκύψουν από την αύξηση των φόρων στα τυχερά παιχνίδια. Παράλληλα θα επιβληθούν περισσότεροι φόροι στα καπνικά προϊόντα. 

Επιπλέον η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι που έχει δεσμευτεί ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, εκτιμά ότι μπορεί να εξασφαλίσει μέχρι και 700 εκατ. ευρώ από τις περικοπές δαπανών στα υπουργεία. 

Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων, φέρεται να έχει επιλεγεί μια μέση λύση: κάποιες κρατικές επιχειρήσεις θα περάσουν στην κυριότητα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ads

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν επέλεξε την οδό της διαπραγμάτευσης και των χαμηλών τόνων απέναντι στις Βρυξέλλες, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ματέο Ρέντσι, που ακολουθούσε πιο σκληρή στάση. 

Κύριος στόχος της ιταλικής κυβέρνησης ήταν και παραμένει να αποφύγει την διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Αφενός διότι θέλει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των «αδύναμων ιταλικών τραπεζών», αρχίζοντας από την Monte dei Paschi di Siena και αφετέρου διότι τα μεγαλύτερα προβλήματα θα προκύψουν το φθινόπωρο, όταν η Ιταλία θα πρέπει να υιοθετήσει νέα, επώδυνα οικονομικά μέτρα, στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας. 

Η Κομισιόν είναι ικανοποιημένη και εκτιμά ότι η ιταλική κυβέρνηση κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση.