Μετά την απόφαση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) να θέσει στην κούρσα για την καγκελαρία ως υποψήφιό του τον Μάρτιν Σουλτς, πολλοί εκτιμούσαν πως ενδεχομένως ο πρώην πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου θα μπορούσε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της γερμανικής πολιτικής σκηνής, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Άνγκελα Μέρκελ.

Ads

Όπως φαίνεται από τις πρώτες δημοσκοπήσεις, αυτές οι εκτιμήσεις είχαν βάση. Σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις το SPD φαίνεται να ανεβάζει τα ποσοστά του, ενώ σύμφωνα με τελευταία έρευνα της DeutschlandTrend για το ARD, ο Μάρτιν Σουλτς προηγείται με μεγάλη διαφορά της Άνγκελα Μέρκελ.

Ειδικότερα η δημοφιλία του Μάρτιν Σουλτς έχει εκτοξευτεί στο 50% ενώ της Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στο 34%, καταγράφοντας πτώση.  H δημοτικότητα του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυξήθηκε κατά 9 μονάδες ενώ της Μέρκελ έπεσε κατά 7 μονάδες. Σε περίπτωση λοιπόν που ο καγκελάριος εκλεγόταν απευθείας από τον λαό ο Μάρτιν Σουλτς θα ήταν ο νικητής. Τι συμβαίνει όμως με τα κόμματα των δύο υποψηφίων;

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ συνεχίζει να προηγείται όμως τα ποσοστά του περιορίζεται στο 34%, δηλαδή 3 μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη μέτρηση. Αντίθετα το SPD εμφανίζει ανοδικές τάσεις. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση βρίσκεται στο 28% καταγράφοντας άνοδο 8 ποσοστιαίων μονάδων.

Ads

Απώλειες τριών μονάδων σημειώνει και το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), το οποίο βρίσκεται στο 12%. Οι Πράσινοι και η Αριστερά έχασαν επίσης από μία μονάδα και ακολουθούν με ποσοστό 8% ενώ το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έχει αυξήσει το ποσοστό του κατά μία μονάδα, στο 6%.