Μετά το άρθρο του που ήταν επικριτικό προς την ΕΕ, για το πως χειρίστηκε την κρίση στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, κατηγόρησε εκ νέου σήμερα την Ένωση ότι επιδιώκει τη δημιουργία μίας «σφαίρας επιρροής» στο Κίεβο.

Ads

«Δεν θα πρέπει να υπάρχουν σφαίρες επιρροής. Αλλά τραβώντας την Ουκρανία στην άκρη και λέγοντάς της ότι πρέπει να επιλέξει “ή έτσι ή αλλιώς” -είτε με την Ε.Ε. είτε με τη Ρωσία- (η Ευρωπαϊκή Ένωση) στην ουσία επιχειρεί να δημιουργήσει μία σφαίρα επιρροής», δήλωσε ο Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ. «Αυτό είναι προφανές και τα ωραία λόγια δεν μπορούν να το αλλάξουν», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός Τύπος αναφέρει ότι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο και Αρσένι Γιατσένιουκ την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα της Ευρώπης ξέσπασε στην Ουκρανία όταν η κυβέρνηση, που πλέον παραιτήθηκε εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων στην πρωτεύουσα, απέρριψε μια συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ και στράφηκε προς την Μόσχα. 

Ads