Σύσταση προς τα κράτη μέλη για ευνοϊκή μεταχείριση των μεταναστριών που δηλώνουν θύματα βίας ή διακρίσεων ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η σύσταση πέρασε με 327 ψήφους υπέρ και 303 ψήφους κατά. Υπέρ τάχθηκαν το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, οι Πράσινοι, οι Σοσιαλδημοκράτες, καθώς και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Κατά τάχθηκε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα στο οποίο μετέχει η ΝΔ που ηγείται της ελληνικής προεδρίας αλλά και βουλευτές που ανήκουν σε ακροδεξιά κόμματα, όπως αυτό της Μαρί Λεπέν. Από την πλευρά του ΚΚΕ, οι δυο ευρωβουλευτές του Γ. Τούσσας και Χ. Αγγουράκης αν και ψήφισαν υπέρ των περισσότερων παραγράφων καταψήφισαν, ωστόσο, τη σύσταση στο σύνολό της. Ωστόσο, με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επανήλθε και τονίζει ότι από τον έλεγχο της ψηφοφορίας διαπιστώθηκε ότι δεν είχε καταγραφεί η θετική ψήφος έγκρισης της σχετικής έκθεσης και αυτό αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με τη σχετική διαδικασία του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Ads

 
Σύμφωνα με την έκθεση αιτιολόγησης της σύστασης, οι μετανάστριες χωρίς χαρτιά είναι σε δυσκολότερη θέση απ’ ό,τι οι άντρες, αφού υφίστανται διπλές ή και τριπλές διακρίσεις λόγω φύλου, έλλειψης νόμιμων εγγράφων, αλλά και καταγωγής (ρατσισμός). Οι μετανάστριες χωρίς χαρτιά είναι πολύ πιο ευάλωτες στην κακοποίηση, αφού λόγω και της νομικής τους θέσης δεν μπορούν να απευθυνθούν σε νοσοκομεία ή τις αστυνομικές αρχές για βοήθεια, τονίζεται στην έκθεση, με τους θύτες να γνωρίζουν αυτήν την αδυναμία και να την εκμεταλλεύονται.
 
Επιπλέον, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι γυναίκες μετανάστριες χωρίς χαρτιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (π.χ. προγεννητικές και μεταγεννητικές). Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω του φόβου τους να επικοινωνήσουν με τις σχετικές οργανώσεις πρόνοιας και τις ΜΚΟ, αλλά και την αδυναμία των τελευταίων να εντοπίσουν γυναίκες που έχουν ανάγκη περίθαλψης.
 
Η σύσταση προς τα κράτη-μέλη είναι να προχωρήσουν στο διαχωρισμό των πολιτικών για τη μετανάστευση από τις υπηρεσίες υγείας, παιδείας και δικαιοσύνης (διώξεις για εγκλήματα εναντίον μεταναστών), αφού τα παραπάνω αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και είναι ανεξάρτητα από το νομικό του καθεστώς. Θα πρέπει οι μετανάστες να μπορούν να καταγγέλλουν τα εγκλήματα εις βάρος τους, δίχως το φόβο σύλληψης και απέλασης, τονίζεται.
 
Επιπλέον, συστήνεται στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε αυστηρότερο έλεγχο των εργοδοτών που απασχολούν μετανάστες χωρίς χαρτιά, αλλά και η διενέργεια καμπάνιας ενημέρωσης των τελευταίων για το δικαίωμά τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που ο εργοδότης τους αρνηθεί να καταβάλει δεδουλευμένα.
 
Τέλος, ζητείται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διερευνήσουν τα περιστατικά κακοποίησης μεταναστών σε κέντρα κράτησης, καθώς και να βελτιώσουν, σε συνεργασία με ΜΚΟ, τις συνθήκες κράτησης ώστε να μην είναι φυλακές. Η έκθεση καταλήγει απευθύνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στα κράτη-μέλη το αίτημα για μεγαλύτερη χρηματοδότηση των ΜΚΟ και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται με μετανάστες χωρίς χαρτιά.