Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία το Συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ενέκρινε την πρόταση του Προεδρείου του κόμματος για «συνομιλίες με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με ανοιχτή κατάληξη». Η πρόταση που είχε υποβάλει η Νεολαία του κόμματος για αποκλεισμό εκ των προτέρων συμμετοχής του SPD σε μεγάλο συνασπισμό απερρίφθη.

Διαβάστε επίσης: Σουλτς: Ήρθε η ώρα να γίνουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

Μετά από μια πολύωρη συζήτηση και παρά τις αντίθετες απόψεις που εκφράστηκαν οι 600 περίπου σύνεδροι εκφράστηκαν με ευρεία πλειοψηφία υπέρ της έναρξης διαβουλεύσεων με τους συντηρητικούς της χριστιανικής ένωσης οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν θεωρητικά εκτός από τον μεγάλο συνασπισμό και σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Άγκελα Μέρκελ αλλά και σε πρόωρες εκλογές. Εισήγηση της νεολαίας του κόμματος που πρότεινε να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μεγάλου συνασπισμού απορρίφθηκε.

Σε κάθε περίπτωση θα είναι διαπραγματεύσεις με ανοικτή έκβαση, δεν θα υπάρχει δηλαδή κάποιος αυτοματισμός όπως τονίστηκε επανειλημμένως στην απόφαση. Όπως τόνισε και ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς στόχος είναι να αποτυπωθεί σε ενδεχόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα με τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές το μάξιμουμ της σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας. «Πρώτα τα πολιτικά μας περιεχόμενα και σε καμία περίπτωση αυτοματισμός προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Σουλτς ο οποίος έδωσε νωρίτερα και το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και το οποίο συνοψίζεται σε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερη Ευρώπη

Δεδομένου ότι επίκειται και το συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας στα μέσα Δεκεμβρίου και φυσικά η περίοδος των Χριστουγέννων, οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν πιθανότατα στις αρχές Ιανουαρίου. Οι δε επίσημες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν το Μάρτιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2013 οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων διήρκεσαν 87 μέρες. Η τελική κυβερνητική συμφωνία μεταξύ των εταίρων θα τεθεί και πάλι στην κρίση των μελών του SPD. Σε αυτά τα συμφραζόμενα και σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το Πάσχα.

Επανεξελέγη ο Μ. Σουλτς

Αργά το απόγευμα ο Μάρτιν Σουλτς επανεξελέγη στην προεδρία του κόμματος λαμβάνοντας το 81,9% των ψήφων. Μολονότι καταγράφει σημαντική πτώση σε σύγκριση με το 100% που είχε λάβει την περασμένη άνοιξη, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός μπορεί να είναι μάλλον ικανοποιημένος. Μετά τον εκλογικό κόλαφο που υπέστη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλά και τη στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα πιθανής συγκυβέρνησης με την Αγκ. Μέρκελ δεν ήταν λίγοι εκείνοι εντός των κομματικών τειχών που τον είχαν επικρίνει σφόδρα, αμφισβητώντας τον ανοιχτά ενόψει του σημερινού συνεδρίου.

Πηγή: Deutche Welle