Ένας στους 6 Γερμανούς είναι αντιμέτωπος με την φτώχεια σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η γερμανική στατιστική υπηρεσία σε 13.415 νοικοκυριά της χώρας.

Ads

 
Όπως κατέδειξαν τα στοιχεία, το 16,1% των Γερμανών κινδυνεύει να πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο περιγράφεται ως το 60% του μέσου εισοδήματος, δηλαδή 980 ευρώ τον μήνα για τον άγαμο και 2.058 για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά.
 
Η έρευνα επισημαίνει ότι τα ποσοστά σε γειτονικές χώρες της Γερμανίας είναι χαμηλότερα, με το αντίστοιχο μέγεθος στην Τσεχία να ανέρχεται στο 9,6%, στην Ολλανδία στο 10,1% και στην Γαλλία στο 14,1%.
 
Σε χειρότερη θέση βρίσκονται οι γυναίκες, όπως διαπιστώνεται από την έρευνα, ειδικά στις άνω των 65 ετών ηλικίες. Στις ηλικίες έως 18 ετών το 15,7% των γυναικών είναι πιθανό να βρεθούν σε καθεστώς φτώχειας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες φθάνει στο 14,8%.
 
Παρά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την πτώση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, είναι αξιοσημείωτο ότι το 2005 οι άνθρωποι που κινδύνευαν από την φτώχεια αντιπροσώπευαν το 12,2%, ενώ το 2011 το 16,1%.
 
Οι ειδικοί αποδίδουν ωστόσο τα νέα στοιχεία στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί θεαματικά οι άνθρωποι που εργάζονται στις λεγόμενες «μίνι-δουλειές», με εξαιρετικά μειωμένες αποδοχές έναντι εκείνων με πλήρη απασχόληση.