Ο Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι η ΕΕ ακολουθεί τον δρόμο του Αδόλφου Χίτλερ και του Ναπολέοντα, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος. Οι δηλώσεις του ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. 

Ads

Σε συνέντευξή του στην Sunday Telegraph, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ότι η ΕΕ πάσχει από έλλειμμα δημοκρατίας και από συγκεντρωτισμό κι είναι καταδικασμένη να αποτύχει. «Ο Ναπολέων, ο Χίτλερ, διάφοροι άνθρωποι προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο πράγμα, κι είχαν τραγικό τέλος» είπε χαρακτηριστικά. 

«Η ΕΕ είναι μια προσπάθεια να γίνει το ίδιο πράγμα με διαφορετικές μεθόδους. Αλλά κατά βάση αυτό που στερείται είναι το αιώνιο πρόβλημα, ότι δεν υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση στο ιδεώδες της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καμιά εξουσία την οποία να σέβονται ή να καταλαβαίνουν οι πάντες. Και αυτό προκαλεί το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας» πρόσθεσε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου. 

O Τζόνσον τόνισε πως θέλει οι Βρετανοί να γίνουν «οι ήρωες της Ευρώπης» ξανά, χρησιμοποιώντας μια φρασεολογία που παραπέμπει, όπως σημείωσε η εφημερίδα, σε εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ, του πρωθυπουργού της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Υποστήριξε ακόμη πως οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ επέτρεψαν στη Γερμανία να αυξήσει τη δύναμή της, να «κατακτήσει» την οικονομία της Ιταλίας και να «καταστρέψει» την Ελλάδα.

Ads

Σφοδρές αντιδράσεις 

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Τζόνσον εντός Βρετανίας. Η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Μπεν είπε: «Μετά τον τρόμο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ΕΕ βοήθησε να μπει τέλος σε αιώνες συγκρούσεων στην Ευρώπη. Το να κάνει ο Μπόρις Τζόνσον αυτή τη σύγκριση είναι μια προσβλητική και απελπισμένη κίνηση».

Η πρώην υπουργός Υβέτ Κούπερ, που υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι παίζει ένα «άσχημο, άσχημο παιχνίδι». «Προσπαθεί να συγκρίνει τον θεσμό που διατήρησε την ειρήνη στην ήπειρό μας επί δεκαετίες με τον Χίτλερ, που επιδίωξε την γενοκτονία εκατομμυρίων αθώων» τόνισε, λέγοντας ότι αναζητά απελπισμένα τίτλους για μία απεγνωσμένη εκστρατεία. 

Τον Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του ξενοφοβικού, ευρωσκεπτικιστικού Ukip που τάσσεται επίσης υπέρ του Brexit. Δήλωσε «φαν του Μπόρις», τον συνέκρινε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν και τόνισε ότι θα πρέπει αυτός να αναλάβει τα ηνία της χώρας αν αυτή υποχωρήσει από την ΕΕ.