Στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς την ευθύνη των οποίων ανέλαβε ο ISIS και ενώ η Ευρώπη προσπαθούσε να συνέλθει από το νέο χτύπημα που είχε θύματα από 34 χώρες, ένα κύμα επιθέσεων με μαχαίρι, σάρωσε ξαφνικά την ήπειρο, από τη Φινλανδία και τη Γερμανία μέχρι τη Ρωσία. 

Ads

Εφαρμόζοντας την ίδια «μέθοδο», οι επιθέσεις με μαχαίρι πραγματοποιούνται σε δημόσιους και δη, πολυσύχναστους δρόμους, στους οποίους ο δράστης επιτίθεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους πεζούς.

Ανεξάρτητα από την άμεση ή όχι, σύνδεση της ανέξοδης -από άποψη προετοιμασίας για τους δράστες αυτή μέθοδο- με την τρομοκρατία, το φαινόμενο δείχνει να αποκτά διαστάσεις. 

Φινλανδία

Η επίθεση με μαχαίρι πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, σε κεντρικό δρόμο της πόλης Τούρκου στη Φινλανδία, στην Πλατεία Πουουτόρι-Μάρκετ. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν. 

Ads

Ο δράστης χτυπήθηκε από αστυνομικά πυρά και συνελήφθη. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες  κατά την επίθεση φώναξε «Αλαχού Άκμπαρ» και μαχαίρωνε όποιον έβρισκε μπροστά του. 

Σήμερα, η φινλανδική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά τις επιθέσεις ως έγκλημα που συνδέεται με την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ύποπτος είναι ένας 18χρονος Μαροκινός, ο οποίος είχε βάλει στο στόχαστρό του γυναίκες.  «Πιστεύουμε ότι ο δράστης στόχευε ιδίως γυναίκες. Τραυματίστηκαν και άνδρες όταν προσπάθησαν να προστατεύσουν τις γυναίκες», εξήγησε η επιθεωρήτρια Κρίστα Γκράνροθ, της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών της Φινλανδίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

image

Νωρίτερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε πέντε ανθρώπους σε έφοδο που πραγματοποίησε σε διαμέρισμα στο Τούρκου στη διάρκεια της νύχτας, στο πλαίσιο της έρευνας για το περιστατικό.

image

«Έχουμε αυτή τη στιγμή έξι υπόπτους υπό κράτηση, τον κύριο ύποπτο και πέντε άλλους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αστυνομικός επιθεωρητής Μάρκους Λεν του εθνικού Γραφείου έρευνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Πως η πολιτική της Δύσης προκαλεί την «ατομική τζιχάντ»

Γερμανία 

Λίγες ώρες μετά την επίθεση στην πόλη Τούρκου, ακολούθησε νέα επίθεση με μαχαίρι, αυτή τη φορά στο Βούπερταλ της Γερμανίας, που άφησε πίσω της έναν νεκρό και έναν τραυματία. Σύμφωνα με  πληροφορίες το θύμα είναι ένας 31χρονος άνδρας και ο τραυματίας είναι 25 ετών και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, για την επίθεση συνελήφθησαν δύο Σύροι έφηβοι, ηλικίας 14 και 16 ετών.

Η Αστυνομία και οι εισαγγελικές Αρχές διευκρίνισαν ότι αναζητούν άλλους δύο άνδρες, ηλικίας 23 και 29 ετών, που σχετίζονται με την εγκληματική ενέργεια.

Οι δύο ανήλικοι έφτασαν στη Γερμανία πριν από έναν χρόνο και ήταν ήδη γνωστοί στις αστυνομικές αρχές. 

image

Κατά τη διάρκεια καυγά σε ένα μικρό κατάστημα, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βούπερταλ, ένας άνδρας 31 ετών σκοτώθηκε ενώ ο αδελφός του, ηλικίας 25 ετών, τραυματίστηκε. Τα δύο θύματα κατάγονταν από το Ιράκ. Ο τραυματίας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δράστες και θύματα γνωρίζονταν μεταξύ τους.

«Το κίνητρο της τρομοκρατίας αποκλείεται στην παρούσα φάση της έρευνας», ανέφεραν οι γερμανικές Αρχές.

Ρωσία

Στη Ρωσία, στην πόλη Σουργκούτ της Σιβηρίας, άνδρας που είχε καλύψει το πρόσωπο του με κουκούλα επιτέθηκε σήμερα, με μαχαίρι σε ανυποψίαστους πεζούς, τραυματίζοντας επτά ανθρώπους.

Στη συνέχεια, έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Ο 24χρονος δράστης έχει ταυτοποιηθεί ως κάτοικος της περιοχής και οι ρωσικές αρχές αρχικά διέρρεαν ότι αντιμετωπίζουν το συμβάν ως απόπειρα ανθρωποκτονίας και μάλιστα, ότι ο δράστης ενδέχεται να είναι ψυχασθενής, με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών να ανακοινώνει στη συνέχεια πως το σενάριο της ψυχασθένειας ερευνάται.

Λίγες ώρες μετά, ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.