Οι θέσεις του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπέρ του προστατευτισμού έναντι της ΕΕ μπορούν παραδόξως να αποτελέσουν «μια ευκαιρία» για την Ευρώπη ενισχύοντας την ενότητά της, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Ads

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συσφίγξουν γρήγορα τις τάξεις τους», επειδή «μόνο η ένωση των Ευρωπαίων μπορεί να μας σώσει από την παρακμή», δήλωσε ο Μοσκοβισί, επικαλούμενος την ευκαιρία που αποτελεί κατά τη γνώμη του η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στη Βαλέτα.

«Ο Τραμπ μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη, η ευκαιρία μιας αναπήδησης, η ευκαιρία της ένωσης, αυτή της τόνωσης. Αυτό το νέο δεδομένο είναι φορέας ευκαιριών» για τους Ευρωπαίους, υποστήριξε και πρόσθεσε: «Ο ‘Τραμπισμός’ μας υποχρεώνει να ενωθούμε περισσότερο».

Ντάισελμπλουμ: Ίσως θα πρέπει να αναζητήσουμε νέους εμπορικούς εταίρους

Ads

Σχολιάζοντας την πολιτική κατεύθυνση που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμε ανάφερε πως η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει νέους διεθνείς εταίρους σε περίπτωση που ο παραδοσιακός οικονομικός και πολιτικός σύμμαχος, οι ΗΠΑ, παλινδρομήσουν σε μια πολιτική προστατευτισμού.

«Δεν ξέρουμε ακόμη εάν αυτό θα συμβεί», τόνισε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει άπραγη και να περιμένει τι θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, και στο πεδίο του εμπορίου», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ καταγράφονται εν μέσω του παγκόσμιου σάλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο μετά τις πρώτες πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης του νέου ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασής του οι  ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), μια εμπορική συμφωνία 12 χωρών.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, παρότι οι ΗΠΑ παραμένουν εμπορικός εταίρος-κλειδί το λογικό για ΕΕ θα ήταν να οριστικοποιήσει τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται με χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

«Η συνεργασία μας με την Κίνα (…) είναι πολύ σημαντική. Από οικονομική άποψη, όλο και πιο πολύ, αλλά επίσης και από πολιτική», σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας. «Εάν οι  ΗΠΑ πράγματι επιλέξουν μια πιο προστατευτική, εσωστρεφή προσέγγιση (…και) δεν υποστηρίζουν πλέον το εμπόριο και τη συνεργασία, η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει αυτόν τον ρόλο με αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.