Η συμφωνία για την Ελλάδα είναι win-win, λέει ο Επίτροπος Πιές Μοσκοβισί σε αποκλειστική συνέντευξή του στο MNI. Διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί συμπληρωματικού μνημονίου, «χρειάζεται μόνο να εγκριθούν συμπληρωματικές τεχνικές λεπτομέρειες», λέει, τονίζοντας, όμως, ότι οι δανειστές θα είναι σε ύψιστη επιφυλακή για την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων.

Ads

Σπεύδει να προσθέσει ότι έρχονται και άλλα ξενύχτια στο Eurogroup για την Ελλάδα, «καθώς υπάρχει ακόμη δουλειά». Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ αποκαλύπτει πως οι 9 από τις 11 ώρες που διήρκησε το Eurogroup ξοδεύτηκαν» για να πειστεί το ΔΝΤ να παραμείνει στη συμφωνία.

Όπως μεταδίδει το euro2day, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ, ο κ. Μοσκοβισί απορρίπτει σενάρια ότι η συμφωνία είναι ένα συμπληρωματικό μνημόνιο.

Εξηγεί ότι χρειάζεται να εγκριθούν «συμπληρωματικές τεχνικές λεπτομέρειες» και κάποια prior actions, αλλά μόνο με βάση τη δανειακή συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι.

Ads

«Εργαζόμαστε στο πλαίσιο των υπαρχόντων MoU», τονίζει και υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν είναι ικανοποιημένη με τις υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και έδωσε μάχη για μια μεγάλη δόση που θα δώσει οξυγόνο στην ελληνική οικονομία.

Προειδοποιεί όμως, ότι οι δανειστές θα είναι σε ύψιστη επιφυλακή (vigilant) για την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα κρίνουν το μέλλον του προγράμματος και των μελλοντικών αποφάσεων για το χρέος.

Για τη συμφωνία: Είναι απόφαση «win-win»

Απαντώντας στις ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι πρόκειται περί απόφασης «win-win» για την Ελλάδα καθώς θα δώσει «οξυγόνο» στην οικονομία και λέει ότι εάν η κυβέρνηση τη βάλει σε πράξη, τότε η «ανάπτυξη του 2017 θα είναι της τάξεως του 2,7%».

Τι λέει για τον Τσακαλώτο

Όσο για την κυβέρνηση Τσίπρα, αναφέρει ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έγινε εύκολο να δουλέψεις με τις ελληνικές αρχές, ενώ για τον κ. Τσακαλώτο λέει «είναι καλός διαπραγματευτής, εποικοδομητικός, σοβαρός και όλοι στο Eurogroup τον ευχαρίστησαν».

«Θέλω και εγώ να του πω ένα ευχαριστώ», είπε.

Για το ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά στον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία του Eurogroup άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού (ήταν «game changer») και σε αυτό βοήθησε και η στάση του ΔΝΤ.

Ερωτώμενος εάν την αλλαγή στάσης επέβαλε η κυρία Λαγκάρντ, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι και το «staff» του ΔΝΤ έδωσε τη συγκατάθεσή του και η φυσική παρουσία του Πολ Τόμσεν ήταν απόδειξη περί τούτου.

Ερωτώμενος πώς θα τα βρουν οι δύο πλευρές αφού είναι πλέον σαφές και επισήμως με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στις προβλέψεις, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι αποτελεί χρέος όλων να βρεθεί κοινή λύση και ότι υπάρχει κοινό καθήκον να υπάρξει συμβιβασμός και σεβασμός στις κόκκινες γραμμές.

Όσο για το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ο επίτροπος ανέφερε ότι στα αρχικά drafts υπήρχαν αριθμοί, όμως στο τελικό κείμενο σβήστηκαν.

«Αυτό δείχνει ότι θα επανέλθουμε στο θέμα», είπε. Για τον ρόλο της Κομισιόν, ανέφερε, η Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από τις μεταρρυθμίσεις που πέρασαν, ότι έσπρωξε για την αποδέσμευση μεγάλης δόσης για να πάρει ανάσα η εγχώρια οικονομία και ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Γιούνκερ θα παραμείνουν μεσολαβητές. 

Αν χρειαστεί, θα το κάνουμε ξανά και ξανά και ξανά, είπε.