Ως αποσταθεροποιητικό παράγοντα της Ευρωζώνης χαρακτήρισε το γερμανικό πλεόνασμα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε πως τον Φεβρουάριο του 2017, η Κομισιόν δημοσίευσε έκθεση, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το σταθερά υψηλό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αντανακλά αποταμίευση που υπερβαίνει τις επενδύσεις, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τις δυνατότητες ανάπτυξης της Γερμανίας και να επηρεάσει την αποκατάσταση της ισορροπίας και τις προοπτικές ανάπτυξης στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ».

Επιπλέον, ο Μοσκοβισί επεσήμανε πως τον περασμένο Μάιο, «η Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της με νέες συστάσεις ανά χώρα, που συμπεριλαμβάνουν μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας ζήτησης, την επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων, τη διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, την τόνωση της προσφοράς εργασίας σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού και τη στήριξη των προϋποθέσεων για μεγαλύτερη αύξηση των πραγματικών μισθών».

Ωστόσο, όσον αφορά τα ερωτήματα που προκύπτουν για την κατάσταση της Ευρωζώνης, σημείωσε πως «η Επιτροπή ήδη από το 2016 έχει ζητήσει πιο θετικό συνολικό δημοσιονομικό προσανατολισμό εντός της ζώνης του ευρώ». «Τα κράτη – μέλη που διαθέτουν δημοσιονομικά περιθώρια θα πρέπει να επωφεληθούν από τα χαμηλά επίπεδα επιτοκίων που επικρατούν, έτσι ώστε να προωθήσουν τις επενδύσεις» έσπευσε να προσθέσει. «Κάτι τέτοιο θα στήριζε την ανάκαμψη και θα αντιστάθμιζε το κενό επενδύσεων που έχει δημιουργηθεί από το ξέσπασμα της κρίσης», καταλήγει. 

Ads