«Δεν είναι η λιτότητα που “σκότωσε” την Ελλάδα ή την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή στο BFM TV, σημειώνοντας πως η αιτία είναι το «οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της χώρας που δεν ήταν καλό και έπρεπε να αλλάξει». «Εάν δεν γίνονταν οι μεταρρυθμίσεις η οικονομία της Ελλάδας θα ήταν σήμερα ανύπαρκτη», είπε.

Ads

Μεταξύ άλλων ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως «πρέπει να δοθεί τέλος στο πρόγραμμα βοήθειας» και πως θα πρέπει «εντός ενός διμήνου να περάσουμε σε κάτι διαφορετικό». «Θα πρέπει να καταλήξουμε από κοινού σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα μας επιτρέψει να περάσουμε σε ένα είδος εποπτείας και να προσανατολισθούμε πλέον προς την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα», είπε.

«Φθάσαμε σε μια φάση όπου έχουμε την αίσθηση ότι πράγματι μπορούμε να προοδεύσουμε στην Ελλάδα. Πραγματικές προόδους. Προόδους που να επιτρέψουν στους Έλληνες να ζήσουν καλύτερα», πρόσθεσε.

Τι είπε για τη Γαλλία

Αναφερόμενος στην κατάσταση της γαλλικής οικονομίας ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως «χρειάζεται προφανείς και σημαντικές μεταρρυθμίσεις». «Χρειάζεται ένα χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων που να έχει συνέχεια και να είναι πολύ φιλόδοξο, διότι η Γαλλία είναι μία χώρα που έχει εγκαταλείψει την ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσε.

Ads

Ο αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι αυτή η κατάσταση είναι μακροχρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι τίθενται δύο θέματα, αν οι δημοσιονομικές προσπάθειες είναι επαρκείς για την μείωση του ελλείμματος και αν οι διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αρκετές. Ο αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι αυτή η κατάσταση είναι μακροχρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι τίθενται δύο θέματα, αν οι δημοσιονομικές προσπάθειες είναι επαρκείς για την μείωση του ελλείμματος και αν οι διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αρκετές.

Ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι «σήμερα οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί» και κατά συνέπεια θέλει να κάνει με την γαλλική κυβέρνηση αντικειμενική δουλειά. Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Γαλλία να προχωρήσει σε αλλαγές στον προϋπολογισμό της για το 2015, παρουσιάζοντας νέα μέτρα ώστε να συμβαδίζει με το Σύμφωνο Σταθερότητας, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με κυρώσεις.