Ο νέος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την πεποίθησή του πως η ΕΕ θα περάσει σε μια νέα περίοδο «σταθερότητας και υποστήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης», σημειώνοντας πως «οι ευρωπαίοι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα με τις ευρωεκλογές και αν δεν υπάρξει αλλαγή θα εκληφθεί ως απόρριψη».

Ads

«Εάν κατά τη διάρκεια της πενταετίας δεν υπάρξει μια αποφασιστική δράση για την ανάπτυξη και την απασχόληση, θα είναι και το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος», προσθεσε και σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «είναι στραμμένοι στην ίδια κατεύθυνση, στην ανάπτυξη και την απασχόληση (…) για να δοθεί ελπίδα ιδιαίτερα στη νεολαία, την ελληνική νεολαία, την ισπανική, ιταλική καθώς και γαλλική νεολαία».

Παράλληλα ο Μοσκοβισί απέρριψε οποιοδήποτε υπαινιγμό τοποθέτησής του «υπό την κηδεμονία» των δύο αντιπροέδρων, του Φιλανδού Jyrki Katainen και του Λετονού Valdis Dombrovski. «Ένας θα είναι ο Επίτροπος και μια η εξουσία. Η Επιτροπή είναι ένα συλλογικό όργανο, οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά, ο δε ρόλος των αντιπροέδρων είναι περισσότερο συντονιστικός… η προσπάθεια είναι ιστορική… θα διαμορφώσουμε μια ομάδα δράσης», δήλωσε.