Οι γερμανικές εκλογές έγιναν και το ακροδεξιό AfD μπήκε στη Βουλή ως τρίτο κόμμα, συγκεντρώνοντας 13% και εξασφαλίζοντας πάνω από 80 έδρες. Και είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο κόμμα θα καθίσει στις έδρες της Bundestag μετά την ήττα των Ναζί το 1945. Στο τιμόνι αυτού του φιλο-ναζιστικού κόμματος που ιδρύθηκε μόλις το 2013 και είναι αντι-ισλαμικό, ξενοφοβικό, αντι-ευρωπαϊκό και ομοφοβικό, βρίσκεται μια ανοιχτά ομοφυλόφιλη 38χρονη γυναίκα, η Άλις Βέιντελ, πρώην επενδυτική τραπεζίτης στη Goldman Sachs. 

Ads

Μαζί με τον 76χρονο Αλεξάντερ Γκάουλαντ – πρώην μέλος του CDU της Μέρκελ – διοικούν το AfD, μετά την απόφαση της πρώην αρχηγού του κόμματος Φράουκε Πέτρι, να μην ηγηθεί της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος – σήμερα ανακοίνωσε και την ανεξαρτητοποίησή της. 

Ο Γκάουλαντ ήταν αυτός που πρόσφατα δήλωσε ότι οι Γερμανοί θα έπρεπε να είναι «περήφανοι για τα κατορθώματα των στρατιωτών τους στους δυο Παγκόσμιους Πολέμους», ξεσηκώνοντας μεγάλη πολιτική θύελλα. 

Ποια είναι όμως η Βέιντελ;

Η Βέιντελ είναι οικονομολόγος. Εκτός από την Goldman Sachs εργάστηκε για την Allianz Global Investors. Έζησε στην Κίνα για έξι χρόνια και μιλά τη γλώσσα. Αφού εγκατέλειψε τον χώρο τον τραπεζών, εργάστηκε ως σύμβουλος startups επιχειρήσεων. Η σύντροφός της είναι η Σάρα Μπόσαρντ, μια Ελβετίδα κινηματογραφική παραγωγός, γεννημένη στη Σρι Λάνκα. Μαζί έχουν δυο παιδιά. 

Ads

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας της, η Βέιντελ χρησιμοποίησε αυτό το προφίλ – οικονομολόγος, ομοφυλόφιλη, μητέρα – για να προσδώσει ένα πιο ανεκτό προσωπείο στην ακροδεξιά. Οι ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της «τυπική φιλελεύθερη». Οι απόψεις της, ωστόσο, είναι ακραίες. 

Μια παλιά της φίλη, υποστηρίζει ότι αυτό δεν ίσχυε πάντα ή ότι η Βέιντελ το έκρυβε. «Αν είχε τέτοιες ακραίες θέσεις, όσο δούλευε στην τράπεζα, τότε τις κρατούσε, σίγουρα κρυφές», είπε η πρώην συνάδελφός της που δεν κατονομάζεται στους Financial Times

Η ίδια η Βέιντελ υποστηρίζει ότι αυτό που την «τράβηξε» στο AfD είναι η αντίθεσή της με το ευρώ. «Το ευρώ καταστρέφει την Ευρώπη», ήταν ένα από τα μότο της, ενώ η ίδια συχνά διατράνωνε την «αδαμάντινη αντίθεσή της» στο ευρώ και το γεγονός ότι «δεν ήταν καλό για τη Γερμανία», σύμφωνα με την ίδια συνάδελφό της από την Goldman Sachs. 

Ωστόσο, ενώ η Βέιντελ ενώ είναι ενάντια στο ευρώ, δεν την ενοχλεί η παραμονή της Γερμανίας στην ΕΕ. Αυτό που θέλει είναι να αποχωρήσουν οι πιο αδύναμες χώρες, όπως η Ελλάδα, υποστηρίζει ο Τίμο Λοκόκι, αναλυτής του think tank «German Marshall Fund». 

Η Βέιντελ έχει χαρακτηρίσει «παρανοϊκή» την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ και ζητά αυστηρότερους νόμους για το άσυλο ενώ υποστηρίζει το κλείσιμο της θαλάσσιας διαδρομής της Μεσογείου από τη Λιβύη προς την Ευρώπη. Μεταξύ άλλων έχει χαρακτηρίσει τους πρόσφυγες «αγράμματους» και «αμόρφωτους», προσθέτοντας ότι «επιτέλους, πρέπει να γυρίσουν πίσω». Υποστηρίζει ότι ούτε η ίδια, ούτε τα μέλη AfD είναι ρατσιστές, ωστόσο, πιστεύει ότι «επικίνδυνοι άνθρωποι έχουν έρθει στη χώρα λόγω της πολιτικής ανοιχτών συνόρων». 

Η ίδια είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλη, λέγοντας ότι «έχει μια σύγχρονη οικογένεια», ωστόσο, πιστεύει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μαθαίνουν για την ομοφυλοφιλία έως την εφηβεία. Υποστηρίζει ότι το κόμμα της δεν είναι ομοφοβικό παρότι δημοσίευσε μια δήλωση – «θρήνο» για το «θάνατο της γερμανικής οικογένειας» μετά τη νομιμοποίηση του γάμου του ίδιου φύλου. 

Το ίδιο το μανιφέστο του AfD αναφέρει ότι μια οικογένεια μπορεί να αποτελείται μόνο από έναν πατέρα, μια μητέρα και τα παιδιά. Το κόμμα δεσμεύτηκε να προσφύγει στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο εναντίον του νόμου. Η Βέιντελ υποστήριξε ότι ο νόμος για το γάμο των ομοφυλόφιλων είναι «χάσιμο χρόνου» και ότι «το να είσαι υπέρ της παραδοσιακής οικογένειας δεν σημαίνει ότι απορρίπτεις τους άλλους τρόπους ζωής». Πρόσθεσε, ότι αφού αυτή ήταν υποψήφια του AfD, αυτό δείχνει πόσο «ανεκτικό είναι» το κόμμα. 

Η Βέιντελ τέλος αρνείται ότι το κόμμα της έχει υποκινήσει βία και αρνήθηκε ότι η βία από τους ακροδεξιούς έχει αυξηθεί στη χώρα. Αντίθετα πάντως η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας έχει καταγράψει 1.600 εγκλήματα που συνδέονται με την άκρα δεξιά το 2016. Περίπου 1.408 κατεγράφησαν το 2015.