Εβδομήντα νεκροί και πάνω από 14.000 διασωθέντες μετανάστες είναι ο απολογισμός των επιχειρήσεων της ιταλικής ακτοφυλακής, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σικελίας και της Λιβύης.

Ads

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», τα κέντρα υποδοχής στη Σικελία (Κατάνη, Παλέρμο, Μεσσίνα και Πόρτο Εμπέντοκλε), όπου αποβιβάζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα χωρητικότητας και αναζητούνται υποδομές κατάλληλες για φιλοξενία, σ’ άλλες περιφέρειες της χώρας.

Ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο  Σαλβίνι, έκανε λόγο για «κίνδυνο εισβολής» και ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος από τη πλευρά του, κάλεσε τους πάντες «να διατηρήσουν πρώτα απ’ όλα την ψυχραιμία τους».

Η υπουργός αρμόδια για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, Μαρία Έλενα Μπόσκι, επισήμανε ότι «δεν μπορεί να χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή», ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται και για θέμα, το οποίο επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ads

Στο μεταναστευτικό θέλησε να αναφερθεί και ο πάπας Φραγκίσκος, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να γνωρίζουμε πως οι μετανάστες δεν αποτελούν κίνδυνο, αλλά βρίσκονται οι ίδιοι σε κίνδυνο».