Η 12η Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Η Ε.Ε., η Τουρκία και το Κουρδικό» θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 26 και μεθαύριο Τετάρτη 27 Ιανουαρίου με πρωτοβουλία της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινoβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ads

Κορυφαίες προσωπικότητες από το διεθνή χώρο όπως ο καθηγητής και συγγραφέας Νόαμ Τσόμσκι, η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του Συμβουλίου της Ευρώπης Μπιάνκα Τζάγκερ και οι βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης Ντεσμουντ Τουτου και Σιρίν Εμπαντί, μεταξύ άλλων, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους για αυτή τη διοργάνωση.

Η διήμερη διάσκεψη θα περιλαμβάνει εισηγήσεις από Ευρωβουλευτές της Ομάδας της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών αλλά και από ακαδημαϊκούς και διακεκριμένους Τούρκους δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές που θα καλύψουν ένα ευρύτατο φάσμα θεματικών, όπως το ρόλο της Δύσης (ΕΕ, ΗΠΑ) και της Ρωσίας, τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στην Τουρκία και τη σημασία τους, την ένταξη της Τουρκίας στη ΕΕ, το Κουρδικό ζήτημα και την εύρεση αποτελεσματικής και βιώσιμης ειρηνευτικής λύσης αλλά και την ελευθερία της έκφρασης στη Τουρκία και το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία των πολιτών.

Για το Κουρδικό και για την κατάσταση πριν και μετά το Κομπάνι, θα μιλήσουν επίσης ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς και ο Σαλίχ Μουσλίμ, συμπρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), του Κουρδικού κόμματος της Συρίας.

Ads

Τη συζήτηση θα ανοίξουν μεταξύ άλλων  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κονοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και η Πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ.

Τις συζητήσεις θα μεταδώσει ζωντανά το tvxs.gr.