Στο γνωστό μήκος κύματος, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανήλθε σήμερα με νέες προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα.

Ads

«Αν η Ελλάδα συνεχίζει να μην εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα, τότε το πράγμα δεν θα δουλέψει. Η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, διαφορετικά θα βρεθεί σε δύσκολη θέση», είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, σε επιχειρηματική εκδήλωση.

Σημειώνεται ότι η δήλωση Σόιμπλε έρχεται αμέσως μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Μάλτα, όπου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συμφωνήθηκε να γίνουν όλες οι κινήσεις, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Φεβρουαρίου. 

Την ίδια ώρα, το περιβάλλον του Σόιμπλε μεταφέρει στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πως η πίεση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προς την Αθήνα πρέπει να διατηρηθεί. Και σε αυτή την περίπτωση, επισημαίνουν, η τρέχουσα αξιολόγηση ενδεχομένως να μην έχει κλείσει μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια. 

Ads

Μάλιστα, ο αρθρογράφος της Handelsblatt σχολιάζει πως «η Αθήνα μόνο όταν της τελειώνουν τα χρήματα αρχίζει να κινείται. Μέχρι τον Ιούνιο, υπάρχει χρόνος».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σήμερα τα έβαλε και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σημειώνοντας χαρακτηριστικά: 

«Την ΕΚΤ πρέπει να κατηγορήσουμε για τα προβλήματά μας – και το πρόβλημα είναι ότι η διάρθρωση της Ευρωζώνης είναι τέτοια, ώστε έχουμε κοινό νόμισμα χωρίς να έχουμε κοινή οικονομική πολιτική και ότι τα μέλη (και η ΕΚΤ δεν κουράζεται ποτέ να το λέει αυτό) δεν κάνουν αυτά που έχουν δεσμευτεί να κάνουν».