Μη εμπορεύσιμο αποδείχθηκε το κοίτασμα φυσικού αερίου «Ονισήφορος» που βρέθηκε στην Κύπρο. Ωστόσο, το γεγονός δεν προκαλεί απαισιοδοξία, καθώς αυξάνονται αισθητά οι πιθανότητες για σημαντικά κοιτάσματα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ads

Αν και απογοητευτικό το αποτέλεσμα εκ πρώτοις, οι ειδικοί των TOTAL – ENI, αλλά και της ExxonMobil θεωρούν ότι η γεώτρηση, που είναι η πρώτη εκτός του αιγυπτιακού Ζορ στην περιοχή, απέδειξε ότι το «γεωλογικό μοντέλο Ζορ» είναι σωστό. Αυτό αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας για τις πέντε επόμενες γεωτρήσεις, αφού υπάρχουν πολύ ελπιδοφόροι στόχοι για κοιτάσματα στα τεμάχια 6, 8, 10 και 11 γύρω από τον Ερατοσθένη, με την ίδια γεωλογική διαμόρφωση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι το γεγονός ότι έχουν βρεθεί τα ίδια συστατικά που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις στο κοίτασμα ΖΟΡ, ικανοποιεί τους εμπειρογνώμονες.

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι υπάρχει μια απαισιοδοξία στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον «Ονησίφορο», ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως «δεν τίθεται θέμα απαισιοδοξίας» και σημείωσε πως «μπορεί το συγκεκριμένο κοίτασμα -ο ταμιευτήρας- να μην είναι αρκούντως ικανός να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις εκμεταλλευσιμότητας από μόνος του», όμως τα δεδομένα δημιουργούν μεγάλες ελπίδες.

Ads

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τεχνοκράτες του υπουργείου Ενέργειας επεξεργάζονται και αξιολογούν τα δεδομένα που έχουν ενώπιόν τους και την ερχόμενη Τρίτη, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης θα ενημερώσει σχετικά την επιτροπή Εμπορίου της Βουλής και στη συνέχεια θα προβεί σε δηλώσεις.