Μέτρα κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά την επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων σε αραβικές χώρες.

Ads

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν δηλώνοντας ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ. 

Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι τον Δεκέμβριο, ενώ η προηγούμενη Σύνοδος είχε ολοκληρωθεί χωρίς κάποια αναφορά για κυρώσεις, στις οποίες εξάλλου αντιδρά και το Βερολίνο. 

Ads

Το κλίμα μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω μετά και το νέο σκίτσο του Charlie Hebdo, το οποίο κάνει ήδη το γύρο του κόσμου, προκαλώντας θόρυβο, και αναμένεται η αντίδραση της Άγκυρας.

Στο σκίτσο ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται με εσώρουχα, καθισμένος νωχελικά στην πολυθρόνα του, να σηκώνει το φουστάνι μιας μουσουλμάνας, και να αναφωνεί «Ωωω, ο Προφήτης!». Στη λεζάντα του πρωτοσέλιδου, το Charlie Hebdo γράφει: «Ερντογάν: στην ιδιωτική του ζωή είναι πολύ αστείος».

image