Απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της καταπολέμησης της φτώχειας, η ανάγκη για βαθύτερη συνεργασία και ο συντονισμός των δράσεων μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι ολοένα και πιο αναγκαίοι.

Ads

Οι προοδευτικές δυνάμεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ έχουν καθορίσει συγκεκριμένες προτεραιότητες για μια προοδευτική νομοθεσία για το κλίμα που δημιουργεί θέσεις εργασίας και βοηθά τις τοπικές κοινότητες, καθώς και για μια πολιτική ανακούφισης από τις επιπτώσεις της πανδημίας που ανταποκρίνεται στην κλίμακα της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, με ισχυρή βοήθεια για ευάλωτες ομάδες, άνεργους, προστασία της κατοικίας και των καταναλωτών, υγειονομική περίθαλψη για όλους κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από την πανδημία, καθώς και βοήθεια για κρατικές και τοπικές κοινότητες. Επιπλέον, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, η μετανάστευση, ο ελάχιστος μισθός, η ενίσχυση της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής, η προστασία του κράτους δικαίου αποτελούν εξίσου σημαντικές προτεραιότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, η ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πραγματοποιεί μια εκδήλωση με θέμα την γεφύρωση των σχέσεων των προοδευτικών δυνάμεων εκατέρωθεν του Ατλαντικού. Η εκδήλωση εστιάζει στις προκλήσεις και τις δυνητικές δράσεις που μπορούν να αναληφθούν στους τομείς του διεθνούς εμπορίου, της εξωτερικής πολιτικής, την ενίσχυσης του δημόσιου τομέα και των δημόσιων επενδύσεων και της καταπολέμησης της φτώχειας στην εποχή μετά την πανδημία και ύστερα από δεκαετίες λιτότητας και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Η εκδήλωση, την οποία από την Ευρωπαϊκή Αριστερά συντονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της ευρωομάδας για την ενίσχυση των ευρωαμερικανικών σχέσεων. 

Ads