Ανάμεσα στις επιφυλακτικές χώρες ως προς την έκταση των νέων κυρώσεων έναντι της Ρωσίας θα είναι η Ελλάδα, καθώς αύριο Τετάρτη 4 Μαϊου, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των χωρών της ΕΕ (COREPER) θα εξετάσουν την πρόταση της Επιτροπής για το 6ο πακέτο κυρώσεων.

Ads

Το σχέδιο της Επιτροπής περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους. Το 6ο πακέτο κυρώσεων έλαβε σήμερα την έγκριση του Κολεγίου των Επιτρόπων και η Πρόεδρος της Κομισιόν θα το παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, προτού λάβει την τελική έγκριση από τα κράτη-μέλη.

Εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τον αποκλεισμό κι’ άλλων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα συναλλαγών SWIFT
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προτείνεται ο αποκλεισμός της μεγάλης ρωσικής τράπεζας Sberbank αλλά και μιας σημαντικής ρωσικής αγροτικής τράπεζας. Θα προστεθούν, επίσης, νέα πρόσωπα και οντότητες στη μαύρη λίστα των κυρώσεων, κυρίως πρόσωπα που εμπλέκονται στη σφαγή στην Μπούτσα.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρκετά είναι τα κράτη-μέλη που αναμένεται να εισηγηθούν τροποποιήσεις στο σχέδιο για το εμπάργκο πετρελαίου, καθώς για τους δικούς τους λόγους το καθένα, διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την έκταση, τις επιπτώσεις και τον χρονικό ορίζοντα του σχεδίου αυτού.

Ads

Ανάμεσά τους είναι ναυτιλιακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, αλλά και το Βέλγιο και η Ολλανδία, οι οποίες διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με ένα εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες, λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο μέτρο στο ναυτιλιακό τους τομέα και κατ’ επέκταση στην οικονομία τους.

Εξάλλου, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, δύο ηπειρωτικές χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, ζητούν να εξαιρεθούν από την παύση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος του έτους και το πιθανότερο είναι ότι θα τους δοθεί περισσότερος χρόνος, έως και 12 μήνες.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κι’ άλλες χώρες ζητούν τώρα να επωφεληθούν από αυτήν την εξαίρεση (π.χ. η Τσεχία).