Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες των 28 κρατών – μελών που συναντήθηκαν λίγες ώρες μετά τις ευρωεκλογές εξέτασαν τη σύνδεση της διαδικασίας επιλογής του νέου προέδρου της Κομισιόν με μια σειρά ευρύτερων αλλαγών στην στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλαγές στην Ευρώπη ζητούν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία. «Θα κάνω ότι είναι δυνατό για την τόνωση της ανάπτυξης» υποσχέθηκε η Άγκελα Μέρκελ, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τη σημαίνει αυτό, καθώς όπως υποστήριξε υπάρχουν διάφορες απόψεις για το πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί.

Ads

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι εξουσιοδοτήθηκε να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου και τα κράτη – μέλη, αναζητώντας τον διάδοχο του Ζοζέ Μπαρόζο και τις νέες προτεραιότητες της Ευρώπης.
 
«Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει από την οικονομική κρίση, χρειάζεται μια θετική και προσανατολισμένη προς το μέλλον ατζέντα για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση. Χρειαζόμαστε μια λειτουργική και ενισχυμένη νομισματική ένωση, διατηρώντας παράλληλα τους συνεκτικούς δεσμούς μεταξύ όλων των κρατών μελών» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «ηχηρό μήνυμα» για αλλαγή των προτεραιοτήτων της Ένωσης.

Ανάπτυξη υπόσχεται τώρα η Μέρκελ 

Την ανάγκη η ΕΕ να δώσει μεγαλύτερη έμφαση την επόμενη πενταετία στην ανάπτυξη, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και στην απασχόληση επεσήμανε, από τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, λίγο μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτίμησαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ads

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού σε πολλές χώρες, θέλει να στείλει μήνυμα στους πολίτες ότι η Ευρώπη αλλάζει.

image

Άλλη γλώσσα από τον Σόιμπλε

Σχετικά με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον στηρίζει, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει παράλληλα να ληφθεί υπόψη το γενικότερο πλαίσιο να μην παραβλεφθούν μεμονωμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Όπως τόνισε η Συνθήκη προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και την ειδική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε, τέλος, ότι εκτός από το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μπαρόζο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει και στο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί την επόμενη πενταετία. Υποστήριξε, ότι η ίδια θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την τόνωση της ανάπτυξης, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για το πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί.

Διαβάστε επίσης:
Σύνοδος Κορυφής: Στο επίκεντρο λιτότητα και προεδρία της Κομισιόν

Αλλαγές στην Ευρώπη ζητούν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία
 
Στο μεταξύ τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.
 
«Θέλω η Ευρώπη να αλλάξει. Πρέπει να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία» υποστήριξε ο Ολάντ τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό.
 
Μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. ζήτησε και ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Έχει γίνει πολύ μεγάλη, πολύ αυταρχική, είναι πολύ ενοχλητικό αυτό» σημείωσε ο Καμερον. «Η  ΕΕ δεν μπορεί απλά να διαχωρίζει τη θέση της από αυτά τα αποτελέσματα και να συνεχίσουμε όπως πριν. Χρειαζόμαστε αλλαγή».
 
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Ρέτσι, ζήτησε επίσης «την αλλαγή των πολιτικών της ΕΕ» με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ένα καλύτερο τρόπο που να δαπανώνται τα ευρωπαϊκά χρήματα. Όποιος θέλει να σώσει την Ευρώπη, πρέπει να αλλάξει την Ευρώπη» κατέληξε σημειώνοντας ότι η συζήτηση στράφηκε προς τη σωστή κατεύθυνση.
 
Τι γίνεται με την προεδρία της Κομισιόν
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την επιλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν. Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο ωστόσο, δεν φαίνεται να χαίρει της εύνοιας του συνόλου των ηγετών των 28 κρατών μελών.
 
Σύμφωνα με το euronews «η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν φαίνεται να εγκρίνει με ενθουσιασμό την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν οι ηγέτες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό τις επόμενες εβδομάδες, θα ξεσπάσει διαμάχη στις Βρυξέλλες, ενώ οι ψηφοφόροι πιέζουν τις κυβερνήσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις».