Την αντίθεσή της στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αδειάζοντας τον Ντόναλντ Τουσκ που χθες παρουσίασε το κλείσιμο των συνόρων ως απόφαση των 28 της ΕΕ. «Το πρόβλημα δεν λύνεται με μια μονομερή απόφαση» σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. 

Ads

«Εάν δεν καταφέρουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει το (προσφυγικό) βάρος για καιρό» είπε η Μέρκελ μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο MDR. 

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, με το κλείσιμο των συνόρων το πρόβλημα δεν λύνεται και η κατάσταση αυτή «δεν είναι ούτε βιώσιμη, ούτε μπορεί να διαρκέσει για πολύ». «Τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση» δήλωσε και χθες μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση. 

Η κόντρα Τσίπρα – Τουσκ για το βαλκανικό διάδρομο

Ads

Στη Σύνοδο Κορυφής Γερμανία και Ελλάδα πίεσαν να μείνει εκτός η αναφορά για τα κλειστά σύνορα. 

Την αμέσως επόμενη ημέρα, ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκστο twitter ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη προσφορά τους στην προσφυγική κρίση, ενώ χαρακτήρισε το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, κοινή απόφαση της ΕΕ των 28. 

Οργισμένη ήταν η απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Ο Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και εκτίμησε πως η ΕΕ δεν έχει μέλλον, «αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα». Συνέστησε δε, στον Ντόναλντ Τουσκ να «επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

Διαβάστε επίσης: