Επιμένει στην ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Ads

Η Άνγκελα Μέρκελ μια ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, σε δηλώσεις της, ανέφερε ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα πρέπει να συνοδευτεί από συμφωνία μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποδοχή ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού πρέπει να ανησυχεί ολόκληρη την Ευρώπη και έχει συνέπειες για όλη την Ευρώπη» δήλωσε από το βήμα της Μπούντεσταγκ.

Στρέφοντας ταυτόχρονα το βλέμμα στην εσωτερική πολιτική σκηνή, προειδοποιεί ότι ουδείς πρέπει να «ξεγελαστεί» από την μικρότερη ροή προσφύγων στη Γερμανία εξαιτίας των κλειστών συνόρων που είχε επιβάλλει η Αυστρία και άλλα κράτη.

Ads

«Η παρούσα χαλάρωση της ροής προσφύγων στη Γερμανία και άλλα κράτη – μέλη είναι ένα θέμα. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι το άλλο και πρέπει να αποτελεί μεγάλη πηγή ανησυχίας για όλους μας διότι έχει συνέπειες για όλους μας στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

Παρά τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία για το προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί λευκή επιταγή στην Άγκυρα για εύκολη και γρήγορη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προϋποθέσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. «δεν έχουν αλλάξει, ούτε θα αλλάξουν», τόνισε προσθέτοντας μάλιστα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις «δεν βρίσκονται τώρα στην ατζέντα».

Η Μέρκελ στάθηκε συγκεκριμένα στις ευρωπαϊκές ανησυχίες για περιορισμό των ελευθεριών του Τύπου στην Τουρκία, αλλά και την αντιμετώπιση των Κούρδων, ενώ σε σχέση με την Κύπρο υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει πολύ δουλειά για να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια.

Οι ευρωπαϊκοί όροι για την απελευθέρωση της βίζας προς την Τουρκία δεν θα αλλάξουν, υπογράμμισε, προσθέτοντας όμως ότι είναι απολύτως κατανοητό το τουρκικό αίτημα περισσότερων κεφαλαίων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.