Την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και αποκατάστασης της ζώνης Σένγκεν υπογράμμισαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο Παρίσι, μετά τη συνάντηση τους.

Ads

«Δεν έχουν εξαντληθεί οι προσπάθειές μας… Καταλαβαίνω ότι και η Τουρκία περιμένει από την Ευρώπη να ανταποκριθεί» δήλωσε η Μέρκελ μετά την συνάντησή της με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, ένα «προπαρασκευαστικό» ραντεβού που πραγματοποιήθηκε ενόψει της κρίσιμης συνόδου της ΕΕ την Δευτέρα για το προσφυγικό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να βρεθεί μια λύση στο συριακό, ώστε να μην δέχεται περισσότερους πρόσφυγες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Η Τουρκία δέχεται επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών

Ads

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελεί η αποκατάσταση της Σένγκεν:
«Εν τέλει, στόχος μας είναι η αποκατάσταση της Σένγκεν κάτι που θα προκύψει μετά από τον συντονισμό και την αλληλεγγύη και την ενίσχυση των κοινών μας πόρων», δήλωσε ο Ολάντ και διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα τηρήσει την δέσμευσή της για την υποδοχή 30.000 μεταναστών.

Αναφερόμενη στη συνομιλία που είχαν οι ηγέτες Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν για το συριακό, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι ο τελευταίος δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένος στην επιτυχία της εκεχειρίας, με ταυτόχρονη συνέχιση των επιθέσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νούσρα.