Συζητήσαμε πολύ σημαντικά θέματα, εργαστήκαμε για να επανέλθουμε στο σκεπτικό της συνθήκης Σένγκεν, αυτό πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με τα μέτρα που θα ληφθούν από την Τουρκία και την ΕΕ, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ΕΕ -Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Ads

«Η θέληση μας είναι να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση και αυτό που έχει δημιουργηθεί στα Βαλκάνια πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με την ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει εκεί αλλά και η Ελλάδα πρέπει να φυλάξει τα σύνορα. Επίσης πρέπει να καταγράψει τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Σημείωσε ότι η Τουρκία έχει λάβει μια σειρά μέτρων για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων, ενώ τα 3 δις θα δοθούν από την ΕΕ για προγράμματα που θα αποδώσουν αμέσως.

«Ακολουθούμε το στόχο να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπέβαλλε την πρόταση όλοι οι παράνομοι μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα να επιστρέφουν στην Τουρκία. Αν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση θα σπάσει την αλυσίδα της παράνομης μετανάστευσης. Η Τουρκία είναι πρόθυμη να υλοποιήσει την συμφωνία και θα το συζητήσουμε περισσότερο στις 17 Μαρτίου. Οι δεσμεύσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τέλους Ιουνίου και θα πρέπει να υπάρξει φιλελευθεροποίηση της βίζας των Τούρκων πολιτών που θέλουν να μεταβούν στην ΕΕ», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

* Τσίπρας: Απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα

Ads