Σφοδρή κριτική στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν άσκησε η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε θρησκευτικό συνέδριο στο Μύνστερ.

Ads

Πρόκειται για κίνηση που «τραυματίζει την εμπιστοσύνη στη διεθνή τάξη πραγμάτων», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη επίσης στην αποχώρηση του Τραμπ από τη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, αλλά και στις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να παρακάμψει τους διεθνείς κανόνες εμπορίου.

Μολονότι η συμφωνία του 2015 έχει ψεγάδια και απέτυχε να αντιμετωπίσει το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και την εμπλοκή του στη Συρία «πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να ακυρώνει κανείς μονομερώς μια συμφωνία που προέκυψε μετά από διαπραγμάτευση και επικυρώθηκε ομοφώνως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε η Μέρκελ. Επεσήμανε δε ότι βλέπει «με ανησυχία την πραγματική κρίση που διέρχεται η πολυμέρεια». «Αν κάνει ο καθένας αυτό που θέλει, τότε τα μαντάτα είναι άσχημα για τον κόσμο», τόνισε.