Την ανάγκη να συνεργαστούν Ελλάδα και Τουρκία για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε σήμερα Τρίτη η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούχα Σίπιλα.

Ads

«Έχουμε την εντύπωση ότι η συνολική διαδικασία με τους πρόσφυγες εξελίσσεται άτακτα. Πρέπει, όμως, να τα καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε πεπεισμένοι, και για αυτό πάντα λέω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά φυσικά χρειαζόμαστε δείγματα τάξης και σε αυτά περιλαμβάνεται και η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Και αυτό δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε μόνοι μας. Μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει»,», σημείωσε η Μέρκελ, μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν την αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση.

«Πρέπει να δούμε τους λόγους της φυγής των ανθρώπων. Αλλά νομίζω ότι ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος. Η παγκοσμιοποίηση έχει ως αποτέλεσμα ότι διενέξεις που μας φαίνονται μακριά έχουν επιπτώσεις και σε μας», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει μελλοντικά να ασχοληθεί περισσότερο με την αναπτυξιακή βοήθεια και τις δίκαιες συνθήκες επιβίωσης των ανθρώπων εκτός Ευρώπης.