Την απόφασή της να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία της Γερμανίας στις εκλογές της επόμενης χρονιάς ανακοίνωσε και επισήμως η Άνγκελα Μέρκελ.

Ads

Η καγκελάριος της Γερμανίας είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής, ότι επιθυμεί να κατέβει στις εκλογές του 2017 «για να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες». 

«Το σκεφτόμουν για ατελείωτο καιρό. Η απόφαση να διεκδικήσω μια τέταρτη θητεία, μετά από 11 χρόνια στο αξίωμα, είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντη» είπε. Πρόσθεσε δε, ότι θέλει να εκτίσει μια πλήρη, τετραετή θητεία.
 
Στη συνέχεια τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ώθηση «στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής και φύλου».

«Ο στόχος μου είναι να εργαστώ για τη συνοχή της κοινωνίας», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η ενίσχυση του μίσους. 

Ads

Προειδοποίησε πάντως ότι οι εκλογές του 2017 θα είναι «δύσκολες». «Η μάχη για τις αξίες μας» καθώς και «η υπεράσπιση του τρόπου ζωής μας» θα είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του προγράμματός της, εξήγησε.

Γιατί το σκεφτόταν ατελείωτα η Μέρκελ; 

Η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας, όπως την αποκαλούν, βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 2005. Και τώρα θα προσπαθήσει να μείνει κι άλλο. 

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της πάντως πέρασε διά πυρός και σιδήρου αφού αναβλήθηκε ήδη αρκετές φορές. Κι αυτό γιατί η Μέρκελ βρέθηκε αντιμέτωπη με τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν τη δημοτικότητά της στο ναδίρ και δεύτερον λόγω της ανόδου του ακροδεξιού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). 

Για μεγάλο χρονικό διάστημα λοιπόν, η Μέρκελ απέφευγε να τοποθετηθεί στο ζήτημα της υποψηφιότητας για την καγκελαρία. Αυτό σύμφωνα με κάποιους αναλυτές ήταν στρατηγική και μάλιστα καλή. 

«Η στρατηγική αυτή της ταιριάζει διότι είναι διστακτική ως πολιτικός. Όταν η προσφυγική κρίση βρίσκονταν στο ζενίθ ήταν έξυπνο να περιμένει μέχρι να καταλαγιάσει η οργή πολλών στη Γερμανία για τον, κατά την άποψή τους, μεγάλο αριθμό προσφύγων στη χώρα», λέει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας, Frankfurter Rundschau Μπάσα Μίκα.

«Περίμενε λοιπόν να αρχίσουν να μειώνονται οι πρόσφυγες αφού έκλεισαν στην Ευρώπη τα σύνορα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ψηφοφόροι έχουν συχνά κακή μνήμη, οπότε στους περισσότερους πέρασε ο θυμός εναντίον της για το προσφυγικό. Κατά συνέπεια η Α. Μέρκελ περίμενε την ιδανική στιγμή για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας», προσθέτει. 

Τι δείχνουν τώρα οι δημοσκοπήσεις;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Bild και δημοσιεύεται σήμερα, η πλειοψηφία των Γερμανών προτιμά να είναι ξανά καγκελάριος η Μέρκελ μετά τις εκλογές του 2017, κατά 55% ενώ μόνο το 39% δεν το επιθυμεί.

Σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση του Αυγούστου η δημοτικότητα της καγκελαρίου αυξήθηκε θεαματικά, αφού τότε την εκ νέου υποψηφιότητά της την επιθυμούσε μόνο το 42% και το 50% δήλωνε κατά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη νέα δημοσκόπηση, εάν ήταν να εκλεγεί άμεσα από το λαό καγκελάριος στη Γερμανία, η Μέρκελ θα εκλεγόταν με 51% έναντι 21% του δυνητικού αντιπάλου της, του σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει εάν θα είναι τελικά υποψήφιος.

Κι ενώ το 90% των ψηφοφόρων του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) είναι υπέρ της υποψηφιότητας Μέρκελ, μόνο ο ένας στους δύο σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόρους τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Γκάμπριελ.

Πάντως το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) όπως και οι Πράσινοι (Die Gruenen) έχουν άνοδο σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση: Οι μεν πρώτοι θα λάμβαναν 33 % αν γίνονταν σήμερα οι εκλογές οι δε δεύτεροι 12%, δηλαδή 1% και 2% παραπάνω αντίστοιχα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Άνοδο έχει και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), του οποίου το ποσοστό ανέρχεται στο 13%. 

Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα ισοψηφεί με το σοσιαλδημοκρατικό (33%), έχοντας μια μείωση της τάξεως του 1%, όπως και η Αριστερά η οποία θα λάμβανε 9%. Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) παραμένει στο οριακό – λόγω του εκλογικού συστήματος – για την είσοδό του στη Μπούντεσταγκ 5%.

Οι εκλογές θα είναι δύσκολες

Πάντως οι επόμενες εκλογές δεν προδιαγράφονται… περίπατος. Σύμφωνα με τα όσα λέει η Μπάσα Μίκα στη Deutsche Welle, ο προεκλογικός αγώνας «θα είναι πιο δύσκολος και διαφορετικός από τους προηγούμενους λόγω της ενίσχυσης των λαϊκιστών και στη Γερμανία».

Η ίδια εκτιμά πάντως ότι η Μέρκελ στον προεκλογικό αγώνα αυτό «θα ενστερνιστεί αυτό που γράφουν οι New York Time ότι είναι η τελευταία πολιτικός που υπερασπίζεται τις αξίες του δυτικού κόσμου. Με αυτό το όπλο στη φαρέτρα της μπορεί να διαχωρίσει τη θέση της από την Εναλλακτική για τη Γερμανία και παρόμοια λαϊκιστικά ρεύματα και να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία. Διότι η επανεκλογή της θα αποτελούσε για πολλούς μια πολιτική συνέχεια, ένα συναίσθημα ασφαλείας που έχουν συνηθίσει και όλα αυτά πάντα με ένα δημοκρατικό πρόσημο».