Οι διερευνητικές συνομιλίες των Χριστιανοδημοκρατών, των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, των Φιλελευθέρων και των Πράσινων μπήκαν στην τελική τους φάση. 

Ads

Από τις 2 ώρα Ελλάδας συνεδριάζουν οι επικεφαλής των κομμάτων, ενώ από τις 5 το απόγευμα ο κύκλος διευρύνθηκε με όλα τα μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων. 

Σκοπός τους είναι να καταλήξουν σε ένα πόρισμα που θα επιτρέπει στις ηγεσίες των κομμάτων να εισηγηθούν στα εκάστοτε κομματικά όργανα την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Τα χρονικά όρια είναι ασφυκτικά – τουλάχιστον για την Άνγκελα Μέρκελ. Την Παρασκευή το πρωί στις 11 θα συνεδριάσει το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών για να συζητήσει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων. 

Ads

Ως τότε τα κόμματα θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε κοινές θέσεις. Το ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν όλη τη νύχτα είναι σίγουρο. Σε πολλά ζητήματα επικρατεί ακόμη διάσταση απόψεων.

«Σοβαρές διαφορές»

Μιλώντας πρωί στο Βερολίνο σε δημοσιογράφους, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «σοβαρές διαφορές» ανάμεσα στα κόμματα. Παράλληλα όμως η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση πως στις σημερινές διαβουλεύσεις θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα». 

Όπως ενδεικτικά δήλωσε: «Πιστεύω ότι μπορεί να πετύχει». Για να προκύψει αυτό η καγκελάριος ζήτησε από τις συμβαλλόμενες πλευρές να επιδείξουν θέληση για συμβιβαστικές λύσεις, ειδικά σε θέματα που είναι για το εκάστοτε άλλο κόμμα σημαντικά.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες τα ζητήματα όπου οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις έχουν κυριολεκτικά «βαλτώσει» είναι το προσφυγικό, η προστασία του κλίματος – ειδικά σε ό,τι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα και την κυκλοφορία αυτοκινήτων ντίζελ – όπως επίσης και τα δημοσιονομικά. 

Οι δυσκολίες εδώ προκύπτουν από το γεγονός ότι οι επιθυμίες των δυνητικών εταίρων κοστίζουν περισσότερο από ό,τι επιτρέπει το διαθέσιμο πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το οποίο υπολογίζεται στα περίπου 40 δισ. ευρώ.

Διαφωνίες σε ευρωπαϊκά θέματα

Διαφορές εξακολουθούν να επικρατούν και σε ευρωπαϊκά θέματα. Αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές εισηγούνται τον τερματισμό τους ενώ οι Πράσινοι το πάγωμα τους. Επίμαχο είναι επίσης το ζήτημα της βοηθείας κρατών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι Φιλελεύθεροι εξακολουθούν να επιμένουν στην άποψη πως το κάθε κράτος μέλος είναι το ίδιο υπεύθυνο για τα χρέη του και ότι ο ΕΜΣ θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να καταργηθεί.

Οι θέσεις αυτές όχι μόνο απορρίπτονται κάθετα από τους Πράσινους, αλλά αντιτίθενται τόσο στην πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και στις προτάσεις για την Ευρωζώνη που έχει καταθέσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και με τον οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί στενά η κ. Μέρκελ . Με αυτά τα δεδομένα δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι οι απόψεις των Φιλελευθέρων θα υιοθετηθούν από τα άλλα κόμματα.

Πηγή: Deutsche Welle