Αν και η Τερέζα Μέι κάνει μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία 24ωρα να «διασκεδάσει» τις ανησυχίες για το καθεστώς που θα έχουν οι μη Βρετανοί πολίτες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται θετικά.

Ads

«Χθες το βράδυ έμεινα ικανοποιημένη που μπόρεσα να εκθέσω μια πολύ δίκαιη και πολύ σοβαρή πρόταση για τους πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και η κυβέρνηση θα παρουσιάσει περισσότερο λεπτομερείς προτάσεις την Δευτέρα», δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους πριν από τη σημερινή δεύτερη μέρα της Συνόδου.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους εκείνους τους πολίτες της ΕΕ που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν φτιάξει τις ζωές και τα σπίτια τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ότι κανένας δεν θα χρειαστεί να φύγει. Δεν θα βλέπουμε οικογένειες να χωρίζονται», συνέχισε και πρόσθεσε ότι επιθυμεί και ανάλογες εγγυήσεις για τους Βρετανούς πολίτες που διαμένουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Μέι, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα εντάσσονται στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Ads

Το θέμα αφορά πολύ κόσμο: Τρία εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζουν και εργάζονται στη Βρετανία και 1,2 εκ. Βρετανοί ζουν στις χώρες της Ενωσης.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, h καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μία «καλή αρχή», για να συμπληρώσει ωστόσο ότι «παραμένουν ακόμη πολλά ερωτήματα που πρέπει να διευκρινιστούν».

Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), η πρόταση Μέι συνοδεύεται από αστερίσκους που προκαλούν εύλογες απορίες, καθώς οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια στη Βρετανία προκειμένου να κατοχυρώσουν δικαίωμα μόνιμης διαμονής, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και μία μεταβατική περίοδος όσον αφορά την πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας και στα κοινωνικά επιδόματα.

Διαμφισβητούμενο παραμένει το ζήτημα της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Για τους “27” οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα παραμείνουν στη Βρετανία και μετά το Brexit, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου, προκειμένου να κατοχυρώσουν δικαίωμα παραμονής με βάση τις “κοινοτικές ελευθερίες”.

Το Λονδίνο απορρίπτει αυτή τη θέση με το επιχείρημα ότι ούτε οι ίδιοι οι Βρετανοί δεν θα μπορούν πλέον να προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά το Brexit. Από την πλευρά τους κύκλοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνουν στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι «οι ευρωπαίοι πολίτες εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία με την προσδοκία ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εγγυάται τα δικαιώματα που απορρέουν από το κοινοτικό δίκαιο. Αυτή η εγγύηση δεν μπορεί να αρθεί εκ των υστέρων».
 
Σύμφωνα με τη γερμανική τηλεόραση, η Τερέζα Μέι επιδίωξε μία πολιτική λύση για ορισμένες πτυχές της διαπραγμάτευσης, τις οποίες θέλησε να συζητήσει κατά το χθεσινό δείπνο εργασίας με τους ευρωπαίους ομολόγους της. Αλλά εκείνοι, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, της απάντησαν ότι η θέση των “27” είναι σαφής και από κει και πέρα η όποια συζήτηση θα πρέπει να γίνει με τον διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

«Το Brexit είναι σημαντικό ζήτημα, αλλά ακόμη πιο σημαντική είναι η κοινή πορεία των 27» δήλωσε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ.