Στο προσφυγικό και στην ανάγκη να διατηρηθεί η αλληλέγγυα συνεργασία ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν αναφορά ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, το απόγευμα, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Ads

«Θα κάνω ότι μπορώ για να μην κλείσουν τα σύνορα. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα και την Ιταλία», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι άσκησε μεγάλη κριτική στο κλείσιμο των συνόρων που αποφάσισε η ΠΓΔΜ. «Η Ελλάδα υποδέχθηκε 60.000 πρόσφυγες μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Σαν να είχε υποδεχθεί η Γερμανία, 400.000 πρόσφυγες μέσα στην ίδια περίοδο», τόνισε με έμφαση η Καγκελάριος.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «οι χώρες-μέλη της Ένωσης πρέπει να είναι αλληλέγγυες και να καταλάβουν ότι τα εξωτερικά σύνορα ανήκουν σε όλους και δικαίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά για κατανομή των βαρών και υποχρεώσεων».

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε η συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό «πρέπει να τύχει περαιτέρω ενθάρρυνσης και εφαρμογής, προσθέτοντας ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Γερμανία «θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μια προσέγγιση η οποία να βασίζεται στην αξιοπρέπεια και στις ανθρώπινες αξίες, με μια σοβαρή, μακρόπνοη ευρωπαϊκή πρόταση».

Ads

Ο Ρέντσι χαρακτήρισε τις εξαγγελίες της Αυστρίας για πιθανούς, επικείμενους έκτακτους ελέγχους και περιορισμό της διέλευσης στο συνοριακό πέρασμα του Μπρένερ, ως «αναχρονιστικές και λανθασμένες, από την στιγμή που δεν δικαιολογούνται από καμία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Πηγή: ΕΡΤ