H Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε σήμερα στους ψηφοφόρους της ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική προεδρία άλλαξαν την άποψή της για το μπλοκ και πρόσθεσε ότι αξίζει η προσπάθεια για μια ισχυρότερη Ευρώπη.

Ads

Τα σχόλια της Μέρκελ στη διάρκεια ομιλίας της στο θέρετρο Ζινγκστ της Βαλτικής Θάλασσας, δύο μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά της να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ενοποίηση αν επανεκλεγεί για μια τέταρτη θητεία.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, Χαρακτηρίζοντας την συμμετοχή της Γερμανίας στην ΕΕ ένα από τα πιο δυνατά σημεία της χώρας η Μέρκελ είπε ότι η απόφαση της Βρετανίας για Brexit και οι εκλογές σε Γαλλία και Ολλανδία, όπου τα φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα επικράτησαν των λαϊκιστών υποψηφίων, άλλαξαν την οπτική της.

«Για πολλούς, μεταξύ των οποίων και εγώ, κάτι άλλαξε όταν είδαμε τους Βρετανούς να θέλουν να αποχωρήσουν, όταν ανησυχήσαμε για το αποτέλεσμα των εκλογών σε Γαλλία και Ολλανδία», είπε η Μέρκελ στους ψηφοφόρους της, κάποιοι εκ των οποίων φορούσαν καπέλα με τα χρώματα της γερμανικής σημαίας.

Ads

Η κεντροδεξιά καγκελάριος παραδέχτηκε ότι η ΕΕ απέχει πολύ από το να είναι τέλεια και ότι οι Βρυξέλλες ορισμένες φορές είναι υπερβολικά γραφειοκρατικές.