Το πολιτικό μέλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σκιαγραφεί σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική Frankfurter Allgmeine Zeitung. Και το μεγάλο ερώτημα είναι; Θα μείνει ή θα φύγει; Κοινώς θα θέσει ξανά υποψηφιότητα στις γερμανικές εκλογές του 2017; 

Ads

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι 73 ετών. Σημειώνει πάντως ότι κανείς δεν διακρίνει καταπόνηση παρά τα καθήκοντά του και τα πολλά ταξίδια του.

Σε δεκαέξι μήνες θα γίνουν εκλογές. Κατά τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης ο Σόιμπλε θα είναι 75 ετών. Πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι αναρωτιούνται συνεχώς αν θα συνεχίσει ή θα σταματήσει, τονίζει η εφημερίδα. 

Στο Βερολίνο δεν μπορούν να υποθέσουν ούτε αν θα μπορέσει να αντέξει ακόμα μια βουλευτική περίοδο, αλλά ούτε και να φανταστούν ότι θα σταματήσει αφού η πολιτική είναι η ζωή του, προσθέτει η FAZ. 

Ads

«Μπορεί ο Σόιμπλε όμως στα 75 του να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του υπουργείου Οικονομικών και μάλιστα καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι;» αναρωτιέται στη συνέχεια η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που θέτει η κοινή γνώμη στη Γερμανία. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα πάρει θέση δημόσια για το θέμα αυτό όσο γίνεται αργότερα. Αν το κάνει στις επόμενες μέρες θα προκαλέσει μια μακρά συζήτηση κατά τις καλοκαιρινές διακοπές κάτι που προφανώς θέλει να αποφύγει. 

Αν γνωστοποιούσε την απόφασή του να αποχωρήσει θα γινόταν αυτό που αποκαλούν οι Αμερικανοί «lame duck» (καμένο χαρτί) και φυσικά ο Γερμανός υπ. Οικονομικών δεν θέλει κάτι τέτοιο, ειδικά στην παρούσα περίοδο που τόσα πολλά κομβικά ζητήματα κρίνονται στην ΕΕ κι εκείνος θέλει να επιβάλει την ατζέντα του. 

Αν αντίθετα περιμένει μπορεί να ελπίζει ότι θα τον βοηθήσει ο πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, ο οποίος είναι κατά τι μεγαλύτερος, 76 ετών. Αν αποφασίσει να είναι ξανά υποψήφιος, όπως τον πιέζουν όλα τα κόμματα, τότε ο Σόιμπλε θα μπορεί να παραπέμψει στο παράδειγμά του.