Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της Αγγελα Μέρκελ θέλει να διατηρήσει στο πόστο του υπουργού Οικονομικών τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

«Αφού διάβασα όλες τις διεκδικήσεις των φιλελεύθερων του FDP: όποιος θέλει να έχει τον Σόιμπλε υπουργό Οικονομικών πρέπει να ψηφίσει την CDU», έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης Πέτερ Τάουμπερ.

Το φιλελεύθερο κόμμα FDP έχει κάνει γνωστό ότι σε περίπτωση συμμετοχής του στον υπό την Αγγελα Μέρκελ κυβερνητικό συνασπισμό, θα ζητήσει το πόστο του υπουργού Οικονομικών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, 75 ετών, κατέχει τη θέση από το 2009 και δεν μοιάζει να έχει την πρόθεση να αποσυρθεί. Αλλωστε είναι υποψήφιος στις εκλογές της Κυριακής.

Λάτρης της δημοσιονομικής λιτότητας στην Ευρώπη, θεωρείται αρχιτέκτονας της λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Η καγκελάριος, παρούσα στη γιορτή για τα 75α γενέθλιά του την Δευτέρα ευχαρίστησε τον άνθρωπο «των σταθερών πεποιθήσεων και της δράσης» και χαιρέτισε «το ανοικτό και ακάματο πνεύμα του».

Βέβαια, όπως και να το δει κανείς, το «δώρο» γενεθλίων του FDP ήταν ανεπιθύμητο για τον Σόιμπλε, αφού, από παράδοση, ο μικρότερος εταίρος σε μια γερμανική κυβέρνηση επιλέγει το υπουργείο που επιθυμεί. Συνήθως ήταν το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς είναι πολύ δημοφιλές βάσει των αρμοδιοτήτων του και, επομένως, θεωρείται καλό για το κόμμα.

Ωστόσο, το FDP, το SPD (οι σοσιαλδημοκράτες) και οι Πράσινοι, όλοι φαίνεται πως έχουν αλλάξει σκεπτικό, επισημαίνει το CNBC. Υπάρχει μια γενική συναίνεση πως ήταν λάθος να αφεθεί το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών σε ένα μέλος του CDU.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, αλλά και οι μετέπειτα διαπραγματεύσεις της Άνγκελα Μέρκελ για το συνασπισμό, θα καθορίσουν, επομένως, το αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει στο πόστο του για άλλα τέσσερα χρόνια.

Η δημοτικότητα του Γερμανού πολιτικού είναι μεταξύ των υψηλοτέρων: πρόσφατη έρευνα του ARD, του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού, κατέδειξε πως είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γερμανία, μετά την Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μία εναλλακτική που ήδη συζητείται στο Βερολίνο, είναι να οριστεί πρόεδρος του κοινοβουλίου, ένας κυρίως τυπικός ρόλος.

Πάντως, ο ίδιος ο Σόιμπλε φαίνεται να ελπίζει σε διαφορετική έκβαση. Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, «δείχνει φρέσκος σα μαργαρίτα παρά τα 75 του χρόνια και είναι ακόμη γεμάτος πολιτική ενέργεια».