Ο υποψήφιος της Αριστεράς για την προεδρία της Γαλλίας, Ζαν Λυκ Μελανσόν, μιλώντας στην εφημερίδα Le Parisien, έστειλε σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο για τη στάση του Παρισιού σε περίπτωση που εκλεγεί στην ηγεσία της χώρας.

Ads

Στη Γαλλία συχνά ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται ως ο «Έλληνας Μελανσόν» και ο ίδιος ο Μελανσόν έχει εκφράσει επανειλημμένα τα φιλικά αισθήματά του προς την Ελλάδα. Πρόσφατα σε προεκλογική του ομιλία στη Μασσαλία τόνισε:

«Έλληνες, αν εμείς οι Γάλλοι απελευθερωθούμε πρώτοι από τα δεσμά του χρήματος, να είστε βέβαιοι ότι θα έρθουμε για τη σωτηρία σας. Το ίδιο θα κάνουμε, με την Ισπανία, τη Πορτογαλία, την Ιταλία και τα 12 εκατομμύρια φτωχούς της Γερμανίας».

Ο Μελανσόν έκλεισε την ομιλία του στη Μασσαλία με το ποίημα «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου.

Ads

Όταν στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien, ρωτήθηκε για την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευτεί τις καταστατικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κριτική που γίνεται σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να τα καταφέρει, καθώς απέναντί του θα βρει τους Γερμανούς, όπως συνέβη με την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα, ο Μελανσόν ήταν σαφής.

«Προσοχή. Δεν είμαι ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν θα διαπραγματεύομαι 17 ώρες με ανθρώπους που προσβάλλουν. Εκπροσωπώ τη Γαλλία! Οι Γερμανοί θα δουν μια Γαλλία που δεν έχουν ξαναδεί. Δεν έχουν δει ποτέ απέναντί τους μια Γαλλία η οποία να τους λέει όχι», τόνισε.

Σημειώνεται πως ο Ζαν Λυκ Μελανσόν εξελίσσεται στην έκπληξη των Γαλλικών εκλογών, τουλάχιστον σύμφωνα με τις μετρήσεις. Τελευταίες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να βρίσκεται στην τρίτη θέση, οριακά πίσω από τον Εμμανουέλ Μακρόν, και να διεκδικεί την εκλογή του στο δεύτερο γύρο.