Μετά την επίσημη κατάθεση του αιτήματος για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι, μιλώντας στη Βουλή, δήλωσε πως «τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και πως «θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωσης να ευδοκιμήσει και να επιτύχει».

Ads

«Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ«, είπε στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Μέι τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα «βαθιά ειδική εταιρική σχέση» μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Πρόσθεσε ότι στην επιστολή της ήταν σαφής πως μια τέτοια ειδική σχέση είναι προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της ΕΕ.

«Τώρα είναι η ώρα για να ενωθούμε εδώ (στο κοινοβούλιο) και σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσουμε ότι θα εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και για το καλύτερο δυνατό μέλλον για όλους μας» είπε η πρωθυπουργός.

Ads

Πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή», συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει «πισωγύρισμα». Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν «συνέπειες» από την αποχώρηση.

Η πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η τύχη των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ αλλά και ότι θέλει να σφυρηλατήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας.

«Αναγνωρίζουμε ότι θα είναι πρόκληση η επίτευξη συνολικής συμφωνίας εντός της περιόδου των δύο ετών που έχει τεθεί για τις συνομιλίες αποχώρησης στη Συνθήκη», αναφέρει η Τερέζα Μέι στην επιστολή με την οποία σήμανε την εκκίνηση της διαπραγματευτικής περιόδου.

«Αλλά πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε τους όρους της μελλοντικής μας σύμπραξης ταυτόχρονα με τους όρους της αποχώρησής μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δηλώνει η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Συνέντευξη της  Τερέζα Μέι στη FAZ

Η Βρετανία εκτιμά την εταιρική σχέση της με τη Γερμανία και θέλει να παραμείνει σύμμαχος των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, διαμηνύει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Πραγματικά εκτιμούμε αυτή τη μακρόχρονη φιλία και εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας», τονίζει η Μέι αναφερόμενη στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, η χώρα της επιθυμεί «να παραμείνει εταίρος και σύμμαχος της Γερμανίας και όλων των άλλων φίλων μας στην ήπειρο». Προειδοποίησε όμως ότι αν υψωθούν αχρείαστα εμπόδια στις επιχειρήσεις, αυτό θα ήταν «επιβλαβές για όλους μας».